Probabil că nu e deloc întâmplător succesul lui Jamie Oliver și are legătură mult mai mult cu felul în care a știut să treacă peste greutăți și să învețe din ele. Și încearcă să le transmită și copiilor săi acest tip de mentalitate, într-un context în care de regulă părinții de astăzi tind să fie hiperprotectivi cu copiii.
Într-un interviu pentru revista britanică Essex Life, preluat de publicația italiană reportergourmet.com, bucătarul devenit important star tv a mărturisit că dorește ca cei cinci copii ai săi – Poppy Honey, Daisy Boo, Petal Blossom, Buddy Bear și River Rocket – să abordeze cu curaj provocările și momentele mai dificile, convins fiind că sunt elemente fondamentale pentru formarea caracterului.
„Viața nu e simplă și lineară”
Viața nu e simplă și lineară, ci e mai degrabă un amestec de emoții de toate felurile care ne pun la încercare și ne stimulează să dăm ce e mai bun din noi, crede Jamie. Iar anxietatea, îngrijorările, nu sunt niște obstacole de evitat, ci sunt parte integrantă a procesului de creștere și maturizare, o tensiune care ne face să devenim mai competitivi, în special când suntem tineri. Exact prin intermediul acestor provocări putem construi o bună bază pentru viitor, nu doar profesional, dar și din punct de vedere emotiv, personal.
Aplică exact acest tip de viziune cu copiii săi, în special cu cel care vrea să îi calce pe urme, Buddy Bear. Are 13 ani și are deja un show tv al său pe unul din canalele BBC, „Cooking Buddies”. Buddy a început pe YouTube, unde a avut succes, iar programul tv actual are producător comun cu tatăl său și prevede participarea familiei în cadrul show-ului.
Chiar dacă l-a ajutat să producă show-ul, Jamie vrea ca Buddy să își câștige de unul singur locul în lumea gastronomiei, nu să profite de numele pe care îl are. Să cucerească spațiul profesional de unul singur, ca oricine altcineva.
Nu doar greutăți de depășit, dar și contact cu viața reală
Filosofia sa, dealtfel, este că dificultățile sunt adevăratul banc de probă pentru oricine, inclusiv pentru cine a crescut în lumina reflectoarelor, spune Jamie Oliver. Iar adevăratele lecții de bucătărie nu privesc doar tehnica, ci includ experiențele directe cu agricultorii, pescarii, producătorii. Prin intermediul acestui contact cu persoanele și materia primă cineva devine bucătar, dar și povestitori ai mâncării, care să știe să povestească mâncarea și să fie în stare să creeze experiențe.
Nu este prima dată când Jamie a dezvăluit provocările sale personale, în special în copilărie, când a fost diagnosticat ca dislexic în timpul școlii primare. Din această experiență, spune el, a învățat că există mereu alternative și să inteligența se poate manifesta în mai multe forme.
Mesajul său către cei tineri e simplu și foarte clar: dificultățile, fie că sunt simple examene la școală sau provocări personale, fac parte din viață și nu ar trebui evitate sau temute. Dimpotrivă, doar prin intermediul lor înveți și te maturizezi. Și abia după ce depășești greutățile înveți să apreciezi valoarea rezultatelor obținute.
Citește și: „Ce am mâncat bun în deplasare”: Salată Super Food într-un restaurant Jamie Oliver din Viena