Asistăm cu toții la efectele fenomenelor meteo extreme asupra producției și prețurilor produselor alimentare, iar printre acestea, cafeaua este unul din cele cu cea mai mare rată de creștere. Practic, este unul dintre sectoarele despre care se poate spune că traversează o criză, peste tot în lume, inclusiv în România. Din 2020, creșterea prețurilor la cafea a fost o constantă, iar în 2024 au atins cele mai mari niveluri
Trebuie, așadar, să ne împăcăm cu ideea că vom bea mai puțină cafea, la prețuri mai mari? Sau am putea lua în calcul faptul că producția de cafea ar putea fi adaptată treptat și în anumite zone mai calde ale Europei? Iată experieța încercărilor de a cultiva cafea în Sicilia, povestită de publicația dissapore.com. Pe scurt, se poate, sunt speranțe.
Primele experimente, în urmă cu mai bine de un secol
Primele plante de cafea din Sicilia au fost cultivate în scopuri științifice în Grădina botanică din Palermo în 1912. Un secol mai târziu, tropicalizarea climei a schimbat atât de mult condițiile climatice ale insulei, încât câțiva antreprenori au inițiat primele încercări experimentale.
Ideea îi aparține lui Andrea Morettino, reprezentant al celei de-a patra generații a familiei Morettino, activă în industria cafelei. În anii ’90, a început experimentele cu semințe de Arabica oferite de Grădina botanică. Și astfel a luat naștere o microplantație de aproximativ 1 hectar de cafea.
În 2021 produs primele 30 kg de boabe crude, iar producția a crescut în anii următori, prin eforturi deloc neglijabile de îngrijire și adaptare a plantelor, fiind vorba despre o cultură care încearcă să se aclimatizeze la latitudini foarte diferite de cele din coffee belt. Plantele necesită un nivel ridicat de umiditate (aproximativ 90%) și preferă umbra. Verile secetoase siciliene pot fi letale pentru aceste plante.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Un proiect de cercetare
Proiectul a continuat datorită colaborării cu Universitatea din Palermo și Grădina botanică, cu care familia Morettino efectuează experimente în anumite zone ale Siciliei unde clima permite cultivarea cafelei. Aceste locuri au fost selectate în funcție de condițiile pedoclimatice și natura terenului. În ultimii trei ani, schimbările climatice semnificative au dus la recolte mai bogate și la o producție mai mare.
Ceea ce alta dată ar fi părut o utopie, începe să pară cumva posibil. Dar asta într-un viitor de timp imposibil de definit. E vorba de plantații limitate, în sere, și care necesită intervenții constante din partea omului.
„Trebuie să fim clari asupra a ceea ce înseamnă intervenția umană, deoarece, cu excepția platoului etiopian, în toate plantațiile este necesară implicarea umană”, afirmă Emanuela Dughera, coordonator al Biroului pentru Africa și Orientul Mijlociu a organizației Slow Food International.
Anul acesta, în cadrul Coffee Coalition, rețeua internațională a cultivatorilor de cafea afiliați la Slow Food, au fost prezenți doi producători de cafea din Sicilia. Morettino, amintit mai sus, și Andrea Cafiso, care cultivă cafea în cealaltă parte a insulei, la Finca-Balistrieri. Desigur, culturile sunt în sere, deoarece acest control este necesar, dar este un început. Am vizitat plantațiile, iar plantele sunt foarte frumoase și produc fructe excelente”, a adăugat ea.