”LA BĂIATU”, cum se numesc o șaormărie și un restaurant din Piața Amzei, deși sună foarte neaoș, este afacerea unui turc. Sivisan Erhan este originar din orașul Mersin, are 43 de ani și a venit în România acum 12 ani. În 2012, a deschis șaormăria de la parterul blocului situat într-un colț al pieței. Anul acesta, în aprilie, a cumpărat cantina vecină cu șaormăria. Lucrurile s-au schimbat fundamental: au sosit și s-au instalat triumfători trei bucătari turci, din meniuri a dispărut complet carnea de porc, iar în mâncăruri au apărut bamele, năutul și lintea.
Carnea de pui provine de la compania românească SC Lili Gri Comp SRL, cu sediul în București. Potrivit datelor de pe siteul www.liligri.ro, firma a fost înființată în 1991, capitalul este integral românesc. Compania deține o linie modernă de procesare a cărnii de pui și, în același timp, oferă servicii de distribuire a cărnii, în carcasă sau tranșată, în stare congelată sau refrigerată, la pungă sau tăviță.
Turcul nu a avut nevoie de imboldul ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca să ofere clienților săi meniuri pe bază de carne de oaie. Acest tip de carne face parte din gastronomia turcă, așa cum face parte porcul din gastronomia europeană. Oaia este porcul bucătăriei turcești.
Carnea de oaie gătită de bucătarul Dursun Ersan provine de la abatorul deținut de I.F Octavian Flueraș din satul Bungard, comuna Șelimbăr, județul Sibiu.
Carnea de vită este importantă pentru meniurile gătite de bucătarii turci din Piața Amzei. Carnea provine de la câteva măcelării din județul Vrancea.
Totuși, ce aduce Sivisan Erhan din țara sa de baștină în bucătăria restaurantului LA BĂIATU? Iată lista prezentată de patron: pastă de susan, orez, năut, bame, burgul, fasole boabe.
”Le aduc cu mașina mea, când merg acasă. Numai că sunt foarte greu de trecut la granița cu Bulgaria” , precizează Erhan.
Strictețea controalelor bulgărești este explicabilă: frontiera Bulgariei cu Turcia e frontiera spațiului comunitar european cu o țară terță. Potrivit datelor Autorității Sanitar-Veterinare Europene ( EFSA ), 80% din probele agro-alimentare prelevate de autoritățile bulgare provin de la granița cu Turcia și Serbia, adică din acele puncte de frontieră cu spațiul ex-european.
Mirodeniile sunt cumpărate de la compania franțuzească Solina.
Dursun Ersan este un bucătar cu experiență, gătind mulți ani în orașul Adana, situat în sudul Turciei, localitate renumită pentru un sortiment de kebap numit chiar Adana kebap.
Legumele pentru mâncăruri, garnituri și salate provin din Su Market, un angros situat în comuna Afumați, județul Ilfov, care se recomandă pe siteul propriu ca fiind cel mai mare angros de fructe și legume din sud-estul Europei. Desigur, patronul restaurantului din Piața Amzei cumpără legume și fructe și din cartierul Rahova, din celebrul angros Pucheni.
Iată câteva din mâncărurile gătite în restaurantul LA BĂIATU:
Ciorbe de legume, linte, pui, perișoare, văcuță și burtă. Ciorbele sunt 9 sau 10 lei.
Musaca cu vinete și musaca cu cartofi, mâncare de bame, vită la cuptor cu cartofi, ghiveci cu carne de vită, sote de pui cu ciuperci, vinete umplute cu carne, ficăței la tavă cu usturoi, etc. Toate aceste mâncăruri costă 14 lei porția.
Salate: de ardei copt, de sfeclă roșie, de vară, de vinete cu maioneză, humus, de varză. Între 5 și 9 lei porția.
Desert: baclava, cremă de zahăr ars, orez cu lapte ( laptele îl cumpără din Metro, producție La Dorna ), budincă cu ciocolată și gullac, un fel de budincă având printre ingrediente apă de trandafiri.
Mâncarea poate fi cumpărată și pentru acasă în caserole.
Aș fi încheiat spunând că Piața Amzei ”șade turcită”, dar aș fi fost departe de adevăr. Piața asta bucureșteană, punte comercială între Calea Victoriei și Bulevardul Magheru, e o mică lume gastronomică. Echipa siteului Lantulalimentar.ro o va explora pentru dvs.