”La EuroTier, vizitatorii descoperă și o mică secțiune de utilaje și mașini pentru fermele de insecte” ne-a transmis, de la EuroTier Hanovra 2024, Tiberiu Abraham, expert în industria porcului și contributor G4Food.
”Am văzut câțiva tineri oprindu-se la stand. Cei în vârstă au trecut mai departe”.
Precizăm că insectele crescute în ferme pot fi destinate consumului uman ( Comisia Europeană a aprobat în acest sens trei specii de insecte: viermele de făină, greierul de casă și viermele de bălegar ), dar pot fi folosite și pentru hrănirea păsărilor de curte, de pildă.
În același timp, fermele de insecte valorifică dejecțiile din fermele zootehnice clasice contribuind astfel la economia circulară, care presupune reciclarea materiilor organice și anorganice.
Unul dintre expozanți se numește FarmInsect, beneficiar al unor utilaje fabricate de Big Dutchman, cel mai important jucător din industria echipamentelor pentru sectorul zootehnic.
FarmInsect este un start-up agrotehnic din München, Germania. Fondatorii, Thomas Kuehn și Wolfgang Westermeier, lucrează din 2017 la o soluție care să le permită fermierilor să producă larve de insecte din deșeuri regionale, cum ar fi reziduurile agricole. Conceptul lor le permite fermierilor să economisească până la 30 % din costurile de hrană pentru animale, operând în același timp mult mai durabil. Compania este singurul producător de insecte din Europa cu o locație dedicată exclusiv producției de larve. FarmInsect este sprijinită de Uniunea Europeană și de Ministerul de Stat al Alimentației, Agriculturii și Silviculturii din Bavaria, ca parte a programului de finanțare EIP-AGRI.
Big Dutchman proiectează și implementează sisteme de hrănire și echipamente de adăpostire pentru producția de porci și păsări, având 3 400 de angajați în întreaga lume. Gama de produse este completată de sisteme de ultimă generație pentru alimentarea cu energie, creșterea insectelor și sere de înaltă tehnologie. În peste 100 de țări din întreaga lume, produsele Big Dutchman contribuie la producerea de alimente bogate în proteine într-un mod profitabil. Cu o cifră de afaceri de 985 de milioane EUR, întreprinderea de familie cu sediul central în Vechta, Germania, este considerată liderul de piață al industriei de profil.
”Cel mai bine reprezentat sector la EuroTier Hanovra 2024 este de departe cel al creșterii bovinelor. Sunt expuse în boxe animale vii, care au fost bonitate și au participat la showuri zootehnice. Mai sunt expuse și caprine. Lipsesc porcii, păsările de curte și oile, din cauza unor boli răspândite în numeroase state europene. Sunt însă prezenți toți marii jucători din industria de genetică a suinelor, oferta fiind centrată pe rasa Duroc, a cărei carne este considerată mai gustoasă, datorită unui nivel de grăsime mai mare decât la alte rase comerciale”, a mai precizat Tiberiu Abraham.
La EuroTier Hanovra 2024 se face remarcată și o ofertă bogată de soluții de automatizare a fermelor zootehnice, inclusiv soluții de A.I.:
”Am văzut sisteme de monitorizare a fermelor, sisteme de numărare și cântărire automate, fără implicare umană. Tendința este de a automatiza cât mai mult, pentru a acoperi lipsa de muncitori”, ne-a mai informat Tiberiu Abraham.
El a remarcat și prezența unor firme din China care oferă echipamente și utilaje pentru fermele zootehnice, medicamente și furaje aditivate, ”copiate după cele occidentale și mai ieftine. Fermierii cu care am stat de vorbă au spus că nu se lasă seduși de prețurile mici. Ei se întreabă ce fac dacă un utilaj chinezesc se defectează, ce service au, ce mentenanță, unde găsesc piese de schimb”.
EuroTier Hanovra 2024 a început în 12 noiembrie și se va încheia vineri, 15 noiembrie. EuroTier este cel mai mare târg la nivel mondial dedicat sectorului zootehnic.
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.