Jumătate dintre speciile de animale și plante din Australia sunt pe terenuri private adecvate pentru agricultură, ceea ce le pune în pericol de extincție

multe specii pe cale de disparitie din australia sunt pe terenuri private adecvate agriculturii Foto: Digi Animal World

Peste 220 dintre speciile critic ameninţate cu dispariţia din Australia sunt în pericol de extincţie din cauza habitatelor fragmentate şi a protecţiei inadecvate, potrivit unui nou studiu publicat vineri de Griffith University, informează Xinhua.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cercetătorii au realizat prima evaluare naţională a speciilor cu arii de răspândire extrem de reduse, mai mici de 20.000 de metri pătraţi şi împrăştiate pe mai puţin de şase zone, a precizat, într-o conferinţă de presă, Griffith University.

Aceştia au descoperit că aproape jumătate din cei 85.000 de kilometri pătraţi de habitat necesari pentru a proteja aceste specii se află în afara parcurilor naţionale şi rezervaţiilor, iar peste jumătate din acest teren este adecvat pentru agricultură, ceea ce îl pune în pericol de a fi defrişat, se mai spune în comunicat.

”La nivel global, ştim că speciile cu o distribuţie restrânsă se confruntă cu un risc disproporţionat de extincţie, iar impactul schimbării destinaţiei terenurilor ar putea avea consecinţe catastrofale”, a spus Michelle Ward, din cadrul Facultăţii de Mediu şi Ştiinţe de la Universitatea Griffith, autoarea principală a studiului publicat în Biological Conservation.

Potrivit studiului, 39 de specii în pericol critic în Australia au habitatele în întregime în afara zonelor protejate, iar 55% din habitatul neprotejat este adecvat pentru agricultură, ceea ce sporeşte riscurile de extincţie.

În cel mai mare pericol sunt specii de plante, urmate de reptile, broaşte, nevertebrate, raci de apă dulce, peşti, păsări şi mamifere, au spus cercetătorii.

Speciile cu arii de răspândire foarte mici sau restrânse la o singură zonă pe terenuri private sunt ”pe marginea prăpastiei”, a spus Jody Gunn, CEO al Australian Land Conservation Alliance, cel mai important organism pentru conservarea terenurilor private.

”Viitorul multor specii depinde de ceea ce se întâmplă pe terenuri private. Conservarea nu se încheie la gardul parcurilor naţionale”, a spus Gunn, adăugând că multe specii în pericol există doar pe teren privat şi este nevoie de politici şi finanţare care să vină în sprijinul proprietarilor pentru ca aceştia să poată proteja habitatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *