Dacă ai observat că îți crește brusc glicemia după ce mănânci, este timpul să adopți noi obiceiuri. Iată câteva modalități eficiente, potrivit healthshots.com, de a gestiona aceste creșteri bruște ale glicemiei după masă.
Poți gestiona creșterile glicemiei după masă?
Te simți adesea letargic sau iritabil după masă? Dacă răspunsul este da, trebuie să știi că acestea sunt simptome clasice ale unei creșteri bruște ale glicemiei după masă. Creșterile glicemiei post-prandiale (după ce ai mâncat) sunt frecvente, chiar și la persoanele care nu suferă de diabet. Totuși, ele pot indica un risc de a dezvolta diabet, ceea ce înseamnă că trebuie să iei măsuri pentru sănătatea ta. Tot ce trebuie să faci este să fii mai atent la alegerile tale.
Cheia prevenirii creșterilor glicemiei este să acorzi atenție alimentației și activității fizice. Iată 6 modalități ce ar putea preveni aceste creșteri bruște ale nivelului zahărului din sânge.
1.Consumă o dietă bogată în fibre
Fibrele sunt un tip de carbohidrat care nu se descompune în organism, astfel încât consumul lor are un impact minim asupra glicemiei. Conform specialiștilor, alimentele bogate în fibre nu cauzează creșteri bruște ale glicemiei. În plus, acestea oferă senzația de sațietate, prevenind supraalimentarea și consumul de calorii sau zaharuri în exces.
2.Nu te întinde imediat după masă
Dacă primul lucru pe care îl faci după masă este să te întinzi, este timpul să schimbi acest obicei. Studiile arată că întinsul sau șederea imediat după masă sunt obiceiuri ce pot provoca o creștere rapidă a glicemiei, deoarece mușchii nu pot transfera glucoza în exces în sânge. Este mai bine să faci o plimbare ușoară după masă pentru a stimula sensibilitatea la insulină și pentru a utiliza mai eficient glucoza.
3.Încearcă să ții sub control porțiile
Una dintre cele mai bune modalități de a evita creșterile bruște ale glicemiei este să controlezi cât mănânci. Consumă porții mici, de mai multe ori pe zi, și evită supraalimentarea. Porțiile mici ajută la menținerea glicemiei în echilibru, prevenind fluctuațiile bruște.
4. Consumă alimente cu indice glicemic scăzut
Alimentele cu indice glicemic scăzut au un impact mai mic asupra glicemiei. Dacă ești diabetic sau ai risc de diabet, este important să incluzi astfel de alimente în dieta ta. Conform Harvard Medical School, cu cât indicele glicemic al unui aliment este mai mic, cu atât creșterea glicemiei va fi mai lentă. Dacă nu poți renunța complet la alimente cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pizza, pâinea sau orezul, fii atent la cantitatea consumată.
5. Nu sări peste micul dejun, dacă nu vrei să ai glicemia mare
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Deși mulți cred că cina este responsabilă de creșterea glicemiei, adevărul este că toate mesele, inclusiv micul dejun, pot influența glicemia. Sărirea micului dejun poate duce la creșteri rapide ale glicemiei în următoarea masă. Încearcă să incluzi proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase în micul dejun.
6. Verifică-ți regulat nivelul glicemiei
Este esențial să îți monitorizezi periodic glicemia, mai ales dacă suferi de diabet. Acest obicei te ajută să identifici ce alimente îți cresc glicemia și ce alimente o mențin sub control. Astfel, poți preveni fluctuațiile bruște și complicațiile asociate.