Irina Babici, coach de nutriție: ,,Am reușit să slăbesc și să dau jos toate kilogramele extra, însă nu am fost întrebată ce îmi place să mănânc și nu mi s-a spus cum pot să alternez anumite alimente.”

nutritie Sursa foto: Irina Babici

Stilul alimentar este un aspect esențial pentru noi toți, iar Irina Babici, coach de nutriție holistică, ne-a povestit mai multe despre importanța nutriției, pe care a descoperit-o de-a lungul timpului. Prin intermediul experienței sale cu Work and Travel, a provocărilor legate de kilogramele în plus și a deciziei curajoase de a renunța la un loc de muncă stabil, Irina și-a urmat pasiunea pentru nutriție, ajutând oamenii prin programele sale alimentare sănătoase.

Tânăra a plecat entuziasmată la 19 ani prin programul Work and Travel, însă odată ajunsă în America, lucrurile nu au fost așa cum și le-a imaginat, fiind nevoită să își găsească o altă cazare decât cea stabilită și alte două joburi pentru a se putea întreține.

Astfel, Irina a lucrat într-un restaurant și într-un butic, experimentând un stil de viață diferit față de cel cu care era obișnuită.

„Eram destul de stresată cu acele două joburi pentru că era o cultură nouă pentru mine, iar regulile erau diferite; de exemplu, la restaurantul unde lucram dimineața, nu doar că preparam masa pentru clienți, alături de colegii mei, însă tot noi curățam totul după noi, pentru că nu exista femeie de serviciu. De asemenea, nu exista regula weekendului liber, ci aveam o singură zi liberă pe săptămână, iar aceea prin rotație. La magazinul unde lucram după-amiaza  era ceva mai relaxant, deoarece acolo era un butic, unde mă ocupam de vânzare și management”, a declarat Irina pentru G4Food.

După cele trei luni petrecute cu Work and Travel, Irina a luat destul de mult în greutate

„Având un program haotic și stresant, am ajuns să mă îngraș la finalul verii 14 kilograme. Mâncam foarte multă hrană nesănătoasă pentru că era mult mai accesibilă și mâncam mereu pe fugă.”

Alimentația tinerei ajungea să fie diferită de cea pe care o avea atunci când era în România. „Am fost mirată să constat că toate alimentele aveau alt gust față de cele de la noi. Țin minte că la restaurantul unde lucram dimineața mă uitam în farfuriile clienților noștri și vedeam cum comandau doar cărnuri grele cu cartofi prăjiți, hamburgeri, pizza și sucuri. Pe faleză, locul unde era situat buticul unde lucram după-amiaza, observam o altă categorie de oameni, oameni care se plimbau și care consumau gogoși cu multe arome, înghețată cu foarte mult topping și alte dulciuri pe care nu le mai văzusem vreodată.”

Faptul că avea gratuitate la restaurantul unde lucra, putând să-și ia la pachet orice își dorea, nu a reprezentat un avantaj pentru ea, deoarece mâncarea de acolo nu era una de bună calitate, iar alte alternative erau prea costisitoare pentru a și le putea permite.

„Seara era momentul de relaxare al nostru, al fetelor, așa că ne continuam ziua cu alte ronțăieli, care ne «ajutau» să uităm de ziua încărcată de la cele două joburi. Practic, nu existau alternative sănătoase de alimente, iar dacă erau, nu aveau niciun gust și erau extrem de scumpe. Apa, fructele, salatele și legumele erau cele mai scumpe, din păcate, iar eu nu îmi permiteam să le consum zilnic.”

La finalul experienței americane, organismul Irinei trecuse printr-o modificare, vizibilă și de cei din jurul ei la întoarcerea în țară

„După cele trei luni pline de peripeții petrecute în SUA, m-am întors în țară cu acnee și cu un corp diferit. Prietenii care m-au întâmpinat la aeroport s-au mirat foarte tare când m-au văzut așa. Se observa o diferență mare la corpul meu, pentru că eu am fost mereu atentă la sănătatea mea și era prima oară în viață când mă neglijasem, iar asta se vedea cu ochiul liber.”

Irina ne-a povestit că își dorea să revină la forma inițială, deoarece nu se simțea deloc bine fizic și mental. Ea s-a hotărât să intre într-un program de transformare și a apelat la un nutriționist foarte cunoscut și apreciat la vremea aceea.

„Am primit de la doamna nutriționist un plan alimentar, în urma analizelor făcute anterior. Practic, medicul specialist mi-a impus să renunț la zahărul adăugat, la alcool, la sarea adăugată și să consum doar ce este menționat în plan. Erau cam aceleași alimente pe care aveam să le consum prin rotație și doar la ore fixe. M-am întors la facultate și țin minte că în fiecare zi aveam pachetul după mine și respectam cu strictețe absolut tot ce era menționat în planul alimentar. Asta s-a întâmplat timp de aproximativ cinci luni, după care am hotărât să mă opresc. Nu mai mâncam de plăcere, ci mâncam doar când și ce trebuia. Efectiv mă săturasem să consum același tip de hrană timp de cinci luni.”

Abordarea Irinei în ceea ce privește procesul de slăbire nu se limitează doar la pierderea kilogramelor în plus, ci implică și bucuria de a mânca sănătos și cu plăcere.

„Nu cred că este totul doar despre slăbit, ci și despre plăcerea de a mânca. Așa că aș fi schimbat planul alimentar cu unul mai variat, care să se plieze pe preferințele mele culinare.”

Irina s-a ambiționat și a reușit să ajungă la greutatea pe care și-a dorit-o

„Procesul de slăbit a mers foarte bine, având în vedere că eu am fost motivată și foarte determinată să îmi ating obiectivul. Am reușit să slăbesc și să dau jos toate kilogramele extra, însă nu am fost întrebată ce îmi place să mânânc și nu mi s-a spus cum pot să alternez anumite alimente, ca să pot să mă bucur cu adevărat de hrana pe care o consum.”

De asemenea, programul strict stabilit de nutriționista la care apelase a motivat-o să ia măsuri și să-și varieze singură alimentația, respectând principiile de bază impuse de medic. „Astfel, m-am autodisciplinat și monitorizat singură, iar astfel am reușit să îmi mențin aceeași greutate pe termen lung.”

Ulterior, pe plan profesional, Irina și-a dat seama că avea nevoie de o schimbare.

„Am lucrat în domeniul vânzărilor de servicii timp de opt ani de zile și am ajuns să ocup poziția de team leader și manager. Devenise stresant și nu mă mai regăseam în ceea ce făceam. Așadar, începusem să mă gândesc serios să mă reprofilez.”

Pasiunea pentru nutriție nu a fost un lucru nou pentru ea. „Țin minte că eram fascinată de domeniul sănătății încă din școală, când știam tot ce ține de chimia vieții – o materie nouă, opțională, la care eram cea mai bună, prin prisma informațiilor valoroase despre alimente și nu numai. Cine s-ar fi gândit atunci că o să fiu nutriționist?”

Chiar dacă încă nu renunțase la jobul pe care îl avea în vânzări, Irina începea să se îndrepte spre domeniul pe care și-l dorea, urmând un curs de nutriție în România.

,,Ulterior, după ce trecusem prin experiența cu nutriționistul și după alți ani în care simțeam că nu mă mai regăsesc în ce fac, am hotărât să mă înscriu la un curs autorizat de specialist în nutriție în România. Mi-a plăcut enorm și am luat certificarea cu succes. Atunci am avut și primii mei clienți. Eram foarte fericită că pot să fac ce îmi place și totodată, nu puteam să renunț la jobul din multinațională, căci acesta îmi aducea un venit constant și sigur. Am continuat să fac ce îmi place, mi-am creat și un website și am început să mă filmez fâcând anumite rețete și vorbind despre importanța nutriției. Am simțit nevoia unui curs de coaching, care să ma ghideze și mai mult către o nouă profesie și care să mă ajute să iau o decizie cu privire la a-mi da demisia din multinațională.”

Cursul de coaching a convins-o că iubește nutriția, să ajute oamenii și că acesta este jobul pe care ar vrea să-l facă full-time, însă nesiguranța domeniului a îndemnat-o să se înscrie la încă un curs, de data aceasta, unul internațional.

,,Totuși, mă încerca constant sindromul impostorului. Nu mă simțeam pregătită să trăiesc doar din nutriție pentru că aveam impresia că știu multă teorie, însă puțină practică. Așa că am hotărât să mai urmez un curs de nutriție acreditat internațional. Am făcut mult research înainte, ca să aleg un curs practic și apreciat la nivel internațional. Mi-a plăcut enorm! Țin minte și acum că pe lângă jobul solicitant în vânzări, îmi făceam timp zilnic să citesc și să-mi fac temele. Testele erau online, iar după doar 7 luni de zile mi-am luat certificarea de coach internațional în nutriție, absolvind cel mai prestigios curs de nutriție din lume.”

Cursul acreditat internațional a fost cel care a îndemnat-o să plece de la jobul din multinațională.

,,De data asta eram ferm convinsă că este timpul pentru o schimbare și mă simțeam pregătită să îmi dau demisia și să încep să-mi creionez un nou drum, în calitate de specialist în nutriție. Astfel, am ajuns să colaborez cu o clinică din nordul capitalei, unde mi-am făcut mâna și unde am învățat destule lucruri utile.”

Cu toate că, începea un domeniu pe care îl urma cu pasiune, dificultățile nu au încetat să apară.

,,Au fost multe provocări, ca în orice domeniu. De exemplu, în cadrul clinicii de nutriție lucram de dimineața până seara și făceam nu doar planuri alimentare pentru pacienți, ci am tradus de la zero o platformă în limba română, în care am integrat cantități de măsură și produse din România. Astfel, pacienții clinicii aveau acces online, în propria lor aplicație, la planul alimentar personalizat, dar și la recomandările nutriționale și la lista de cumpărături. Știu că munceam încontinuu și cu toate astea, munca mea nu era cea mai apreciată nici financiar, nici moral. Ulterior am hotărât să mă retrag din proiect, întrucât ce se întâmpla intern nu mai era în acord cu principiile mele.”

Experiența aceasta nu a descurajat-o, ci a îndemnat-o să-și urmeze în continuare instinctul.

,,Mi-am continuat cu entuziasm misiunea mea de a ajuta mamele și copiii să fie sănătoși și nu am lăsat circumstanțele exterioare să mă demotiveze și să mă dea înapoi de la misiunea mea.”

Irina Babici ne transmite importanța ascultării propriului corp și necesitatea nutriției.

,,Un lucru pe care l-am învățat, totuși, este că al nostru corp ne comunică în permanență nevoile sale, iar noi avem nevoie să învățăm să îl ascultăm și să ne încredem în el. De multe ori lăsăm factorii externi să dicteze pentru noi, când de fapt, fiecare corp are propriile nevoi și funcționează într-un ritm personal și aparte. Noi trebuie doar să ne încredem în el și să înțelegem care sunt nevoile lui, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă pentru noi. Așadar, nutriția este despre emoții, creier și corp, iar de aici denumirea :,,nutriție holistică”. Încurajez oamenii să își asculte corpul și să se iubească mai mult, să își facă mai mult timp pentru ei și să-și onoreze corpul cu alegeri sănătoase, care să îi ajute să arate și să se simtă bine.”

Sursă foto: Irina Babici

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *