256 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.116.944 de lei ( 228.000 de euro ) au aplicat inspectorii sanitari veterinari români în cadrul primei etape a controalelor tematice, în perioada 3 – 12 decembrie 2020, fiind verificate 4258 de obiective din domeniul agroalimentar. Totodată, inspectorii au emis ordonanțe de suspendare a activității.
În Italia, tot în cadrul unor acțiuni de control efectuate în preajma Sărbătorilor de iarnă, inspectorii italieni au raportat că au controlat 72 de firme și au au amendat numai trei dintre acestea, pentru fraude comerciale, fiind confiscate 454 kg de alimente ( 85 produse lactate, 340 kg de carne de porc congelată, restul fiind format din alte tipuri de alimente ). Valoarea amenzilor se ridică la 18.000 de euro, acestea fiind contestate de cei penalizați, potrivit siteului agricultura.it.
În România, cantitatea de alimente neconforme confiscate de inspectori a fost de 1.817 kg (carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, brânză și produse lactate, produse de patiserie și panificație). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.
Inspectorii români au controlat 2.819 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite, pieţe agroalimentare), 285 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de non-animală, 662 de unităţi de alimenţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.),103 unităţi de abatorizare și 389 de unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificatie.).
De asemenea, au fost realizate 597 de controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene și Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum și respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.
Principalele neconformități identificate de inspectorii români au fost:
– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– nerespectarea legislației în vigoare privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare;
– transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare;
– personal muncitor fără echipament de protectie;
– întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare şi depozitare;
– vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare;
– desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate/ neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, potrivit comunicatului ANSVSA.