Inspectorii ANSVSA au găsit mai multe nereguli la unităţi din industria cărnii/ Controalele făcute au vizat riscurile privind pesta porcină africană/ S-au dat amenzi de 68.000 de lei

ANSVSA foto FarmingUK
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au găsit mai multe nereguli la unităţi din industria cărnii, în urma unor controale care au vizat riscurile privind pesta porcină africană. Valoarea amenzilor a însumat 68.000 de lei, transmite News.ro.
Printre neregulile constatate de către inspectorii ANSVSA au fost cele privind separarea în timp şi spaţiu a porcilor vii destinaţi sacrificării şi marcarea şi etichetarea cărnii de porc şi a produselor obţinute din carnea de porc.
Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA, în perioada 23 septembrie – 31 octombrie 2024, Direcţiile judeţene sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi cea a Municipiului Bucureşti au făcut controale în abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de reambalare a cărnii, unităţi care produc carne tocată, carne preparată şi separtă mecanic, unităţi de depozitare a cărnii, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne şi produse din carne.
„Controalele tematice au avut drept scop: verificarea trasabilităţii porcilor vii proveniţi din exploataţiile situate în afara zonelor de restricţie care sunt sacrificaţi în abatoarele din România; verificarea trasabilităţii porcilor vii proveniţi din exploataţiile conforme /neconforme situate în zonele de restricţii, sacrificaţi în abatoarele din România; verificarea trasabilităţii, marcarea de sănătate/identificare şi certificarea cărnii de porc obţinută de la porcii vii proveniţi din exploataţiile situate în afara zonelor de restricţie, care au fost sacrificaţi în abatoarele desemnate; derularea operaţiunilor de comerţ intra-Unional cu carne de porc/produse din carne de porc obţinute în unităţile de tranşare şi unităţile de procesare a cărnii, unităţile care produc carne tocată şi carne preparată sau provenite din depozite frigorifice/unităţi de reambalare, tratarea cărnii de porc, precum şi a stomacurilor, vezicilor şi intestinelor obţinute de la porcii vii proveniţi din unităţile de procesare desemnate”, se arată în comunicatul citat.
Aceeaşi sursă menţionează că în perioada respectivă au fost verificate 456 de obiective din sectorul cărnii de porc: 70 de  abatoare, 55 de unităţi de tranşare a cărnii, 57 de unităţi care produc carne tocată şi carne preparată, 116 unităţi de procesare a cărnii, 35 de unităţi de reambalare a cărnii, 25 de unităţi de procesare stomacuri, vezici şi intestine, precum şi 98 de depozite frigorifice.
În urma deficienţelor constatate de către reprezentanţii DSVSA au fost date şase sancţiuni contravenţionale, care au însumat 68.000 de lei,
Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate în urma controalelor, ANSVSA menţionează: neconformităţi referitoare la procedurile de separare în timp şi/sau spaţiu a porcilor vii, destinaţi sacrificării (în funcţie de exploataţiile de origine), precum şi a cărnii de porc eligibilă şi neeligibilă; neconformităţi referitoare la marcarea de sănătate/identificare şi etichetarea cărnii de porc şi a produselor obţinute din carne de porc; neconformităţi referitoare la marcarea de sănătate/identificare şi etichetarea cărnii de porc şi a produselor obţinute din carne de porc; neconformităţi privind certificarea pentru comerţ intra-Unional şi/sau pentru piaţa naţională a cărnii de porc şi a produselor obţinute din carne de porc la nivelul unor unităţi desemnate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *