Injecțiile pentru slăbit ar putea reduce aproape la jumătate riscul de cancer asociat cu obezitatea, potrivit unui studiu de referință prezentat la Congresul European de Obezitate, desfășurat la Malaga, Spania, și publicat în revista The Lancet eClinicalMedicine. Experții în oncologie descriu concluziile ca fiind „revoluționare”, cu potențialul de a inaugura „o nouă eră a medicinei preventive împotriva cancerului”, notează The Guardian.
Obezitatea este corelată cu 13 tipuri diferite de cancer. Deși pierderea în greutate reduce acest risc, cercetătorii israelieni au descoperit că injecțiile cu agoniști ai receptorilor GLP-1 (glucagon-like peptide-1) oferă un efect protector chiar mai puternic decât simpla scădere în greutate. Medicamentele studiate – liraglutida (Saxenda), exenatida (Byetta) și dulaglutida (Trulicity) – imită hormonul GLP-1 din organism, reduc nivelul zahărului din sânge și oferă o senzație de sațietate prelungită.
Studiul a inclus 6.000 de adulți fără antecedente oncologice, care fie au suferit o intervenție de chirurgie bariatrică, fie au urmat tratamente cu medicamentele menționate. Deși pacienții operați au pierdut, în medie, de două ori mai mult în greutate față de cei care au luat medicamente, reducerea riscului de cancer a fost similară în ambele grupuri.
Medicamentele de generație nouă ar putea aduce beneficii și mai mari
Potrivit cercetătorilor, chirurgia bariatrică reduce riscul de cancer cu 30–42%. Dar, ținând cont de pierderea mai mică în greutate înregistrată în grupul cu tratament medicamentos, autorii concluzionează că injecțiile pentru slăbit sunt, în realitate, mai eficiente în prevenirea cancerelor asociate obezității.
„Efectele protectoare ale GLP-1RA împotriva cancerelor asociate obezității probabil provin din mai multe mecanisme, inclusiv reducerea inflamației”, a explicat prof. dr. Dror Dicker, coautor al studiului, de la Spitalul Hasharon, Rabin Medical Center, Petah Tikva, Israel.
El a adăugat că medicamentele de generație nouă ar putea aduce beneficii și mai mari: „GLP-1RA de nouă generație, foarte potente și cu eficiență mai mare în reducerea greutății, ar putea oferi un avantaj și mai mare în scăderea riscului de cancere asociate obezității, dar este nevoie de cercetări suplimentare pentru a ne asigura că aceste medicamente nu cresc riscul pentru alte tipuri de cancer, care nu sunt asociate cu obezitatea”.
Un alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine și prezentat tot la congres, a comparat două injecții pentru slăbit: Mounjaro și Wegovy. Rezultatele au arătat că pacienții tratați cu Mounjaro au pierdut, în medie, cu 50% mai mult în greutate decât cei tratați cu Wegovy. La finalul studiului, cei care au primit Mounjaro au înregistrat o scădere medie a greutății corporale de 20,2%, față de 13,7% în cazul Wegovy.
Prof. Mark Lawler, expert internațional în cercetarea cancerului de la Queen’s University Belfast, a atras atenția că, deși este un studiu observațional, rezultatele sunt promițătoare. „Știm deja că chirurgia bariatrică reduce riscul de cancer asociat obezității cu aproximativ o treime; aceste date sugerează că țintirea GLP-1 poate reduce acel risc cu aproape 50% – o abordare care ar fi transformatoare în prevenirea cancerului asociat obezității”.
„Din punct de vedere biologic, are sens, întrucât țintirea GLP-1 reduce inflamația, unul dintre semnele distinctive ale cancerului”.
„Deși este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismul, aceste date ridică posibilitatea fascinantă că o injecție GLP-1 ar putea preveni mai multe tipuri de cancer în rândul populației generale, inclusiv cancere frecvente precum cel de sân și colorectal, dar și cancere greu de tratat, precum cel pancreatic și ovarian. Această cercetare ar putea deschide o nouă eră în medicina preventivă împotriva cancerului”.
Aceste injecții au „potențialul de a marca un nou început”
La rândul său, prof. Jason Halford, fost președinte al Asociației Europene pentru Studiul Obezității și șef al catedrei de psihologie la Universitatea din Leeds, a declarat că aceste medicamente ar trebui testate și în rândul pacienților cu cancer recent diagnosticat, pentru a se evalua dacă îmbunătățesc șansele de supraviețuire. El a precizat că aceste injecții au „potențialul de a marca un nou început. Și nu este vorba doar de prevenție – gestionarea greutății la persoanele recent diagnosticate cu cancer este esențială pentru evoluția bolii. Asta ar trebui să analizăm în continuare. Tot mai multe tipuri de cancer sunt asociate cu obezitatea”.
În cadrul congresului, un grup format din 54 de experți internaționali din 12 țări a lansat un apel comun pentru ca injecțiile de slăbit să fie testate cu prioritate în scopuri de prevenire a cancerului. În acest context, o echipă britanică de la Universitatea din Manchester, finanțată de Cancer Research UK, pregătește un studiu clinic de amploare, care ar urma să includă zeci de mii de pacienți și să înceapă în următorii „trei până la cinci ani”.
Dr. Matthew Harris, de la Manchester Cancer Research Centre, a declarat că injecțiile pentru slăbit „oferă o pierdere în greutate cu adevărat remarcabilă și ar putea reprezenta o intervenție aplicabilă la nivel populațional, ceea ce nu am reușit să obținem până acum”.