Scandal gastro-editorial la Antipozi, în Australia. Două autoare de cărți de rețete acuză o influenceriță, totodată autor și proprietar de patiserii, ca le-a copiat rețetele

influencerita australiana acuzata de plagiat de doua autoare de carti de retete foto: facebook.com/recipetineats

Cum își poate proteja un autor de rețete creațiile? O întrebare fără răspunsuri absolute și care începe să genereze conflicte juridice. Este ceea ce s-a întâmplat de curând între două autoare de cărți de rețete din Australia, pe de o parte, și o influenceriță cu mare succes comercial, pe de alta, scrie BBC.

Nagi Maehashi, fondatoarea australiană a popularului site culinar RecipeTin Eats, a declarat că volumul publicat de Brooke Bellamy conține rețete cu „asemănări cuvânt cu cuvânt cu de ale mele”.

Autoarea incriminată, Brooke Bellamy. Foto: penguin.com.au

În replică, Brooke Bellamy, proprietar al cunoscutei brutării Brooki Bakehouse, a respins acuzațiile, afirmând că volumul ei conține „100 de rețete pe care le-am creat de-a lungul mai multor ani”. Ea susține că una dintre rețetele incriminate a fost creată înainte ca Maehashi să-și publice propria variantă.

Maehashi a declarat că o cititoare i-a semnalat „asemănări remarcabile” între rețeta ei de „caramel slice” și cea din volumul de succes Bake with Brooki. Ulterior, ea a descoperit și asemănări între rețeta sa de baclava și cea a lui Bellamy, oferind o comparație directă într-o declarație publicată pe RecipeTin Eats.

Nagi Maehashi este autoarea a două cărți de bucate, iar site-ul ei, lansat în 2014, are lunar circa 45 de milioane de vizualizări.

Brooke Bellamy deține trei locații Brooki Bakehouse în Queensland, deschise în 2022. Este, de asemenea, o patiseră populară pe TikTok, unde are două milioane de urmăritori.

Reacție intimidatorie în urma acuzațiilor, pe de o parte

Maehashi a afirmat că a contactat editura Penguin Random House Australia, care o reprezintă pe Bellamy, despre care spune că „a adus avocați și a recurs la ceea ce mie mi s-a părut a fi o intimidare juridică”.

„O percep ca pe o exploatare fățișă a muncii mele. Să văd cum rețetele mele sunt plagiate și folosite într-o carte care aduce profit, fără permisiune și fără menționarea sursei, nu mi se pare doar nedrept”, a adăugat ea. Maehashi și-a angajat propriul avocat și a trimis scrisori atât către Bellamy, cât și către editura Penguin.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Bake with Brooki a fost publicată în octombrie 2024 și a generat vânzări de 4,6 milioane de dolari australieni (aproximativ 2,1 milioane de lire sterline sau 2,9 milioane de dolari americani).

Atât Penguin, cât și Bellamy, au respins cu fermitate acuzațiile, editura transmițând într-un răspuns către Maehashi că „rețetele din cartea BWB au fost scrise de Brooke Bellamy”.

Pe de altă parte, influencerița incriminată spune că nu a greșit dar că este dispusă să elimine rețeta în eventualele viitoare ediții ale cărții

Deși susține că nu a greșit cu nimic, Bellamy a declarat că s-a oferit să elimine rețetele incriminate din reeditările viitoare „pentru a preveni escaladarea conflictului”, menționând că această intenție a fost comunicată „rapid” către Maehashi.

Ea a adăugat că are „un mare respect pentru Nagi”, dar își susține rețetele, așa cum a exprimat și într-o serie de postări pe Instagram.

„Dezvoltarea rețetelor în lumea de azi este profund influențată de alți bucătari, autori de cărți de bucate, bloggeri culinari și creatori de conținut”, a spus ea, adăugând că „disponibilitatea de a împărtăși rețete” este ceea ce iubește în activitatea de baking.

Atât volumul lui Maehashi, cât și cel al lui Bellamy, au fost selectate pe lista scurtă a premiilor Australian Book Industry Awards din acest an.

A doua autoare care aduce același tip de acuzație

La câteva ore după ce Maehashi și-a făcut publice acuzațiile, autoarea americană Sally McKenney a afirmat și ea că Bellamy i-a plagiat un tort cu vanilie.

foto: sallysbakingaddiction.com

Sally McKenney, autoarea site-ului Sally’s Baking Addiction, a acuzat-o practic pe Bellamy că i-a copiat rețeta de tort cu vanilie, prezentă atât în cartea, cât și pe canalul de YouTube al acesteia.

„Creatorii originali de rețete, care investesc timp în dezvoltarea și testarea acestora, merită să fie creditați – mai ales într-o carte de bucate bestseller”, a scris McKenney pe Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *