India este posibil să producă o cantitate record de zahăr în următorul sezon agricol, care începe în octombrie 2025, după ce milioane de fermieri au majorat suprafaţa cultivată cu trestie de zahăr, încurajaţi de îmbunătăţirea aprovizionării cu apă şi scăderea preţurilor la alte culturi, susţin fermierii şi oficialii din industrie, consultaţi de Reuters, transmite Agerpres.
Traderi susţin că exporturile Indiei ar putea plafona preţurile mondiale la zahăr, prin majorarea livrărilor pe o piaţă mondială într-un moment în care vremea secetoasă este aşteptată să ducă la diminuarea livrărilor Braziliei, cel mai mare producător mondial.
„Anul trecut, nu am putut planta trestie de zahăr pentru că nu a fost disponibilă apă pentru irigaţii. Anul acesta avem ample cantităţi de apă deoarece ploile au fost bune”, spune Amar Chavan, un fermier care a plantat trestie de zahăr pe o suprafaţă de 2,4 hectare în districtul Solapur din statul Maharashtra, vestul Indiei.
Fermierii din Solapur depind de barajul de la Ujjani, care în prezent este plin în proporţie de 100%, comparativ cu doar 25% în luna decembrie a anului trecut.
Ploile musonice sunt cruciale la stabilirea suprafeţelor cultivate cu trestie de zahăr în India. Anul acesta, regiunile Maharashtra şi Karnataka, unde se cultivă trestie de zahăr, au beneficiat de o cantitate de precipitaţii cu 39% peste medie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Fermierii sunt în mijlocul campaniei de plantare de trestie de zahăr. Această activitate pune bazele pentru o recoltă record de trestie de zahăr în următorul sezon”, a declarat Prakash Naiknavare, directorul Federaţiei naţionale a fabricilor de zahăr. Potrivit acestuia, trestia plantată în acest an va fi gata să fie recoltată în următorul an comercial.
În schimb, Federaţia estimează că în actualul sezon producţia de zahăr a Indiei ar urma să scadă până la 28 milioane de tone, de la 31,9 milioane de tone anul trecut, şi sub media consumului anual, care este de aproximativ 29,6 milioane de tone.
Însă îmbunătăţirea aprovizionării cu apă nu este singurul motiv pentru care fermierii din India optează pentru plantarea de trestie de zahăr. Mulţi fermieri au făcut trecerea la trestie după ce au primit preţuri mici pentru alte culturi, precum soia boabe şi bumbac.
„Anul trecut, fermierii au renunţat la trestie de zahăr şi au trecut la alte culturi din cauza lipsei apei, însă la final au înregistrat pierderi. Acum văd o cultură care le va oferi randamente garantate”, spune B. B. Thombare, directorul fabricii de zahăr Natural Sugar & Allied Industries.
Timp de cinci ani, până în 2022/23, India a fost al doilea mare exportator mondial de zahăr, cu livrări anuale de aproximativ 6,8 milioane de tone.