Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale induce ideea că legumele și fructele provenite din Uniunea Europeană sunt inferioare față de cele din producția internă, într-un comunicat publicat pe siteul instituției cu o zi înaintea conferinței cu tematică agricolă organizată la București, cu participarea unor înalți funcționari din Comisia Europeană și a unor reprezentanți ai fermierilor europeni.
Un înalt funcționar de la Direcția pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene ( DG Agri ) sau un fermier din cadrul COPA-COGECA, cea mai puternică organizație a fermierilor din UE, dacă ar fi deschis ieri, 5 aprilie, laptopul înaintea începerii lucrărilor și ar fi intrat pe siteul madr.ro, ar fi avut surpriza să citească în articolul ”Controale în piețele din România” că fructele și legumele din import și din comerțul intracomunitar nu au ”calitatea și prospețimea” celor autohtone, prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare și sunt fade. Mai mult, nici nu sunt coapte îndeajuns, pentru a rezista la transport și depozitare. Culmea inferiorității lor este că sunt obținute ”prin tehnici de cultură super intensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a condițiilor de nutriție și de mediu”. În antiteză, produsele autohtone sunt proaspete, hidratate, savuroase, ”sunt, în totalitate, obținute prin metode tradiționale, moștenite în gospodăria țăranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calități organoleptice și însușiri culinare deosebit de apreciate”.
Ministerul a anunțat pe site în 4 aprilie a.c. că inspectori ministeriali, dar și ai direcțiilor agricole, au controlat ”185 piețe agroalimentare, 82 depozite en-gros de legume și fructe, 2920 operatori economici, din care 1650 persoane fizice și 1270 persoane juridice” și că reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare au prelevat ”28 probe din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveți, roșii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpșuni, ciuperci, etc.”. Lăsăm de o parte numărul ridicol de mic de probe prelevate raportat la numărul piețelor agroalimentare pe care ministerul pretinde că le-a verificat. Grav este că ministerul omite să furnizeze în acest articol date despre reziduurile de pesticide din legumele și fructele românești, preferând să inducă ideea că acestea ar fi obținute întocmai ca în epoca pre-industrială, când nu erau aplicate substanțe chimice sintetice. Ministerul s-a transformat în agent publicitar al producției interne, dezinformând consumatorul român. Ministerul nu precizează cum sunt combătuți dăunătorii. Tot cu substanțe organice? Consultând madr.ro, descoperim la rubrica Fitosanitare că tocmai ministerul oferă rețete de tratament cu pesticide, după cum urmează:
Antracol 70 WP (propineb) 0,20 %;
Bravo 500SC (clorotalonil)1,5-2,0 L /ha;
Equation PRO(cimoxanil,famoxadon) 0,4 kg/ha;
Cabrio TOP(piraclostrobin,metiram)1,5-2,0 kg/ha;
Dithane Neotec (mancozeb)2,0-2,5 kg/ha.
Anul trecut, ministerul a publicat un articol prin care asigura consumatorii că legumele din producția autohtonă sunt sigure pentru consum, furnizând însă și rezultatele analizelor privind reziduurile de pesticide, la nivelul anului 2017. Au fost analizate 913 probe de legume produse în România, din care 329 ( 36 % ) au avut reziduuri de pesticide, 320 având valori sub limitele maxime admise, iar 9 probe au fost neconforme, adică au depășit nivelul maxim admis. Pentru fructe au fost prelevate 303 probe, din care 156 nu au avut urme de pesticide, iar 147 au avut reziduuri. Nicio probă nu a fost neconformă, adică nu a înregistrat valori peste nivelul maxim admis. Rapoartele anuale publicate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor arată că tomatele din producția internă au avut cele mai multe probe cu depășiri ale nivelului maxim admis ( MRL ), în timp ce din spațiul intracomunitar nu au sosit roșii cu depășiri ale MRL. Totodată, analizele de laborator au dovedit că din producția internă salata verde și pătrunjelul au fost cele mai contaminate produse. De asemenea, merele din producția internă au fost depistate cu reziduuri semnificative de pesticide.
Articolul MADR este unul manipulator, fiindcă nu suflă o vorbă despre utilizarea pesticidelor în culturile de legume, oferind imaginea unei agriculturi pre-industriale, când nu erau utilizate substanțele chimice de sinteză. Exaltă produsele autohtone în detrimentul celor din import și din spațiul intracomunitar, substituindu-se alegerii consumatorului român, care are dreptul să decidă în ce privește savoarea și calitatea produselor agro-alimentare. Obligația ministerului este să informeze corect și complet în ce privește conținutul de reziduuri de pesticide al fructelor și legumelor din comerț. Publicarea unui articol pe pagina principală a siteului ministerului a unui articol care inferiorizează fructele și legumele ( și ) din spațiul intracomunitar, chiar în preajma unei conferințe la nivel înalt, organizate la București, cu participarea unor înalți responsabili europeni și a unor lideri ai fermierilor, dovedește cel puțin ineleganță din partea autorităților românești. Momentul se înscrie într-o serie mai vastă de gesturi și atitudini anti-europene , serie în care iată, își fac loc și ceapa, salata verde și mărarul, pe care le credeam până acum apolitice.