Într-un context complicat caracterizat de tăierea alocărilor bugetare pentru politicile sociale, guvernul laburist din Marea Britanie dorește ca publicul să poară resimți cât mai curând beneficiile noilor acorduri UK-UE de reajustare a acordurilor Brexit, care se vor solda, printre altele, cu eliminarea controalelor la frontieră.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit publicației Politico care citează un oficial britanic de rang înalt, apropiat discuțiilor de pregătire a tratativelor, Londra vrea ca negocierile detaliate privind un acord agroalimentar planificat să înceapă în toamnă și să se încheie în prima parte a anului 2026. Ele sunt așteptate într-un context mai larg de reapropiere UK-UE după ruptura traumatică reprezentată de Brexit, ieșirea Regatului Unit din UE în urma referendumului care a intrat în vigoare în 2020.
Este vorba de un calendar ambițios care depășește așteptările unor reprezentanți din industrie. Fran Barnes, directorul executiv al Asociației Comercianților Horticoli, a declarat că acordul planificat „nu putea fi mai binevenit și nici nu putea veni mai repede”.
Oficialul guvernamental a adăugat că guvernul dorește ca britanicii să înceapă să vadă beneficiile acestor acorduri înainte de alegerile generale care urmează.
Alinierea standardelor britanice la cele UE
Aceste declarații vin în contextul în care Comisia Europeană a publicat miercuri planul preliminar de negociere pentru acordul sanitar și fitosanitar (SPS). Acordul are ca scop eliminarea controalelor la frontieră pentru produsele vegetale și animale, prin alinierea standardelor britanice la cele ale UE.
De asemenea, Comisia a prezentat și un prim mandat de negociere privind legarea sistemelor de comercializare a emisiilor (ETS) dintre Marea Britanie și UE. Ambele propuneri trebuie aprobate de statele membre înainte ca executivul UE să poată începe negocierile oficiale.
Nick Thomas-Symonds, ministrul responsabil de implementarea „resetării” relației cu UE, a vizitat miercuri cea mai mare piață angro de fructe și legume din sudul Londrei pentru a discuta cu comercianții.
„Facem apel la ambele părți să colaboreze rapid cu noi, pentru a finaliza detaliile și a produce o schimbare reală. Actualul regim de la graniță generează incertitudine și costuri mari pentru membrii noștri”, a declatat Barnes în numele comercianților, în contextul vizitei.
Domină sentimentul unei urgențe
Negocierile privind legarea sistemelor ETS au și ele un caracter urgent, deoarece taxa de frontieră pentru carbon (CBAM) a UE — pe care acest acord ar trebui să o evite — intră în vigoare la 1 ianuarie 2026.
Evitarea acestui impact este esențială și pentru industria siderurgică britanică, care de ani de zile se confruntă cu concedieri și solicită ajutor de stat.
Același oficial britanic a menționat că, deși este posibil ca discuțiile privind ETS să nu se încheie până la termenul critic din ianuarie 2026, Londra va încerca să acopere orice întârziere — fie printr-un aranjament temporar personalizat, fie dacă UE decide să amâne anumite părți ale CBAM.
Se așteaptă ca noi mandate de negociere să fie elaborate de UE în lunile următoare pentru alte subiecte convenite în cadrul măsurilor de reset al Brexit, cum ar fi modernizarea schimburilor de energie electrică.
„Știu că există o determinare clară de a finaliza aceste mandate cât mai curând posibil și că deja s-a început un volum considerabil de muncă în acest sens. Dorim ca implementarea acordului să fie rapidă de ambele părți”, a declarat Ambasadorul UE în Marea Britabue, Pedro Serrano, pentru Politico.