Prețurile cafelei ating noi recorduri, iar consumatorii din întreaga lume resimt creșterea costurilor pentru o ceașcă de cafea. Schimbările climatice, tensiunile geopolitice și dinamica pieței globale contribuie la volatilitatea acestui sector, punând presiune pe micii producători, notează publicația Fortune.
În decembrie 2024, prețul boabelor de arabica listate pe piața din New York a crescut cu 90% față de anul precedent, atingând un maxim istoric de 3,48 dolari per livră, depășind recordul din 1977. Prețurile robusta, deși mai mici, au înregistrat creșteri similare.
Secetele severe din Brazilia și Vietnam, cei mai mari producători mondiali de cafea, au dus la recolte slabe, amplificând decalajul dintre cerere și ofertă. „Și apoi există perturbarea transportului în zona Mării Roșii, ceea ce înseamnă că din Asia de Sud-Est către Europa durata transportului este mult mai lungă, fiind necesar să ocolești Africa. În plus, apar întârzieri majore în porturi”, explică Carlos Mera, analist la Rabobank.
Speculațiile de pe piață au contribuit, de asemenea, la majorarea prețurilor, iar implementarea unei legi UE care ar interzice importurile de produse ce contribuie la defrișări este așteptată să accentueze incertitudinile, deși aceasta a fost amânată până la 30 decembrie 2025.
La acestea se adaugă riscurile comerciale generate de Donald Trump, care a amenințat cu tarife punitive asupra unor bunuri, inclusiv cafeaua. Totuși, Mera estimează că, după creșterea recentă, „prețurile sunt mai probabil să scadă decât să crească”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Schimbările climatice, o amenințare majoră
Boabele de arabica, cultivate la altitudini mari, sunt mult mai vulnerabile la schimbările climatice. Brazilia, principalul producător, este printre puținele țări care pot muta plantațiile la altitudini mai mari pe măsură ce temperaturile cresc.
În sezonul 2024-2025, producția globală de cafea este estimată la 175 de milioane de saci (de 60 de kilograme fiecare), din care 56% arabica și 44% robusta. Cu toate acestea, ambele varietăți se confruntă cu riscuri noi, precum înghețurile târzii, ploile în perioade nepotrivite și infestările cu dăunători.
„Anul acesta am văzut aceste riscuri atât în Brazilia, cât și în Vietnam, în timp ce înainte apăreau doar într-una dintre aceste țări”, explică Guillaume David de la CIRAD, agenția franceză de cercetare agricolă.
Creșterea cererii în piețe noi
În timp ce cererea din Europa a scăzut cu 1% în 2024, pe fondul crizei costului vieții, piețele emergente precum China continuă să consume din ce în ce mai multă cafea. „În sezonul 2023-2024, China a importat 4,3 milioane de saci, comparativ cu 1,5 milioane acum patru ani”, spune Mera.
În același timp, industria cafelei monitorizează impactul medicamentelor pentru slăbit, precum Ozempic, asupra consumului de cofeină, dat fiind că unii medici recomandă evitarea acesteia în timpul tratamentului.
Deși prețurile ridicate par să favorizeze industria, micii producători de cafea, care cultivă pe terenuri mai mici de un hectar, rămân vulnerabili. În prezent, doar 5% din piață este acoperită de programe de comerț echitabil, iar 80% din cafeaua mondială este achiziționată de un număr mic de procesatori globali.
„Fluctuațiile mari de prețuri din ultimii ani fac și mai urgentă asigurarea unor prețuri corecte pentru cultivatori”, afirmă Nicolas Eberhart, reprezentant al cooperativei franceze Ethiquable.