„În țările arabe abia așteptăm carnea de vită din România” – Chef Moha Ghanem, Iordania

Iordania, berbec, carne de vita foto: G4Food

Printre participanții la Grill Fest 2024, eveniment culinar internațional organizat la Snagov (10 – 12 mai), s-a aflat și Chef Moha Ghanem, de origine iordaniană, stabilit de mai mulți ani în România. 

Prezent la standul său, unde a pregătit pulpe de berbec, Moha a răspuns pentru G4Food la câteva întrebări, în timp ce pregătea porțiile pentru clienții ademeniți de mirosul cărnii scoase din cuptor. 

„Noi oferim aici pulpe de berbec, gătite în două stiluri: prima dată, folosim metoda asado, ca la argentinieni, apoi le marinăm în iaurt și le punem în cuptor, la afumătură, pe stilul arăbesc”, a explicat Moha.

„Carnea o servim cu pâine foccacia italienească, pastă de susan, rucola și alte vegetale, pe care le combinăm potrivit experienței noastre. Mai punem și orez, și migdale, ce poate să ofere țara mea, Iordania, unde obișnuim să mâncăm miel și berbec”, a continuat bucătarul.

Moha Ghanem a  venit prima dată în România, în 2008, când a început să gătească, apoi a fost în mai multe țări, unde a învățat să facă mai multe preparate, în mai multe stiluri. A revenit, în România, în 2016 și acum se ocupă „de partea de live cooking și private events”. 

„Am decis să rămân în România, fiindcă sunt pe jumătate român, tatăl meu a stat aici de o viață, în România te simți mai mult ca acasă, adică nu mă simt străin, că sunt venit din afară, sunt pur și simplu unul care vorbește mai multe limbi”. 

Reporter: Sunt asemănări între bucătăria românească, tradițională, și cea iordaniană? 

Moha Ghanem: Sunt anumite asemănări, anumite preparate, dar gustul mâncărurilor e complet diferit. În plus, bucătăria arăbească are în HoReCa cele mai multe produse. Și noi avem mai multe gusturi mai evidente, mâncăm mai acru, mai sărat, mai iute. 

Reporter: Ați învățat chefi români să gătească cu ingrediente arăbești, să aplice rețete arăbești?

Moha Ghanem: Da, i-am învățat, chiar am rămas impresionat de chef Orlando Zaharia, care a făcut o tocăniță și a făcut-o fix cum mâncăm noi, acasă. Chiar am dat cu căciula jos de admirație.

berbec, Iordania, chef Moha Ghanem
Foto: G4Food

Reporter: Noi vindem animale, oi vii, în Iordania, în schimb noi nu prea gătim oaia, mielul, berbecuțul aici…

Moha Ghanem: Corect, asta mă oftică pe mine cel mai mult. În România, avem carne de cea mai bună calitate, iar românilor le place să mănânce carne din afară. Noi, în țările arabe, când primim carne de vită Angus din România, zicem că e vacă Vagyu (o rasă de vaci originară din Japonia, a cărei carne este foarte apreciată la nivel internațional, fiind și cea mai scumpă). 

Reporter: În București, unde lucrați?

Moha Ghanem: Eu nu am locație fixă, cum am spus, mă ocup numai de partea de private events și live cooking, am echipamentele mele pentru gătit, particip la petreceri, unde fac show-uri, cu flacără deschisă. Am fost și în marile orașe din România, în Constanța, la festivaluri. 

Reporter: Ce ingrediente aduceți din afară?

Moha Ghanem: Condimentele, cum ar fi pasta de susan, le aduc din Iordania, uleiul de măsline îl aduc din Grecia.

Reporter: Care este cea mai cunoscută mâncare din Iordania? 

Moha Ghanem: Noi avem un fel de mâncare de care suntem mândri în Iordania: se numește Mansaf. Este pe bază de carne gătită în iaurt, aduce un pic cu ciorba de burtă, dar are un gust diferit. E foarte greu să înveți să gătești Mansaf, trebuie să ai o brânză maturată 1-2 ani, această mâncare o face doar noi, iordanienii, e mândria noastră. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *