In bio veritas? Cine produce cel mai mult vin biologic în lume. Liderii agriculturii bio

Plantațiile de viță de vie biologică la nivel global  se situa la circa 562.000 de hectare în 2022, adică peste 8% din suprafața totală a culturilor de viță de vie, arată un raport al  Research Institute of Organic Agriculture, o entitate importantă în domeniul agriculturii biologice, citat de publicația italiană de sector winenews.it.

Pe primul loc în Europa în ceea ce privește vinul biologic, conform raportului, se situează Franța, cu peste 157.000 de hectare de viță de vie bio la nivelul anului 2022, urmată de Spania la foarte mică distanță, cu aproape 150.000 de hectare. În procente stă mai bine Franța, cu peste 20% din suprafața totală de teren arabil cultivată cu viță de vie bio, în timp ce Spania are doar 16%.

Italia se situează abia pe al treilea loc ca număr de hectare, peste 127.000, dar în procente stă cel mai bine din cele trei țări lider al clasamentului mondial, cu aproape 23% vii biologice din totalul viilor. În fapt, celor trei le aparțin aproape toate podgoriile biologice de pe planetă, și deci majoritatea covârșitoare a producției de vin bio. Din 562.000 de hectare, Europei îi aparțin 490.000, pe un trend mereu ascendent în ultimii ani. Din 2021 în 2022, creșterea a fost de 2,3%.

La nivel mondial, curios este faptul că în China, unde vinul este o băutură nou apărută în cultura gastronomică odată cu globalizarea și ridicarea nivelului de trai , găsim mai multe plantații de viță de vie biologică decât în Statele Unite. Mai precis, 18.000 vs. 17.000 de hectare. Ele sunt urmate de Germania, cu aproape 14.000, Austria, cu aproape 10.000, Argentina și Turcia, tot cu aproape 10.000, Chile, cu peste 6.000. Nici în Turcia, țară musulmană, vinul nu face parte din tradiție dar are importanța lui din perspectivă turistică.

Un exemplu mic dar virtuos, Belgia, cu peste 32%, dar cu o producție limitată dat fiind suprafața redusă de teren arabil.

Australia, campionul agriculturii bio

La nivel general, agricultura biologică își continuă creșterea, implicând 188 de țări pe o suprafață de aproape 100 milioane de hectare (în anul 2000 erau 15 milioane), cu Australia lider incontestabil, cu peste jumătate din suprafața totală dedicată agriculturii bio.  Aceasta reprezintă 2% din agricultura globală, cu o creștere generală de peste 26 % a terenurilor cultivate față de 2021, și care implică 4,5 milioane de producători în total.

Conform aceluiași raport, cea mai mare creștere a suprafețelor cultivate bio în Europa a înregistrat-o Grecia, cu cel mai mare număr de producători, peste 82.000 din totalul de circa 480.000 la nivelul întregii Europe, și aproape 24.000 de procesatori. Pentru o suprafață totală de aproape 18% din total cultivată în sistem biologic, după cum indică raportul. Procesul de convertire de la agricultura tradițională la bio poate dura 2-3 ani în funcție de tipul de cultură.

Sursa foto: pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *