O scrisoare deschisă din Marea Britanie a stârnit un val de controverse și ar putea reprezenta echivalentul mișcării Me Too în lumea gastronomiei: 70 de femei bucătar au denunțat abuzurile și hărțuirile din marile restaurante, despre care spun că este un fenomen omniprezent. Mai precis, abuzuri sexuale, comentarii degradante și cariere distruse, scrie cotidianul britanic The Telegraph.
Bucătăriile de top și problema sexismului
Industria gastronomică, ca multe alte medii profesionale, nu este nici ea străină de problemele legate de relațiile dintre genuri și hărțuire sexuală. Din fericire, din ce în ce mai multe femei aleg să vorbească și să își ceară drepturile. Mai nou, o scrisoare deschisă adresată redacției The Telegraph a provocat în Marea Britanie un adevărat cutremur: 70 de femei chef au denunțat ceea ce ele numesc sexismul și inegalitățile din bucătările restaurantelor de înaltă clasă, descriind situații revoltătoare. Un adevărat moment #MeToo al sectorului. Unele dintre semnatare au ales să expună, dar cele mai multe au preferat să-și păstreze anonimatul tocmai de teama posibilelor măsuri de retorsiune la locul de muncă actual.
Scrisoarea deschisă a fost redactată în replică la un interviu acordat de chef Jason Atherton pentru The Times, în care a declarat că nu a fost martor al sexismului în bucătării. „Doar pentru că nu ai văzut ceva nu înseamnă că nu există”, a răspuns Abé, una dintre semnatare. Semnatarele au vorbit despre „un sistem atât de defectuos încât nici nu se mai văd parte din el”.
Scrisoarea s-a născut ca inițiativă spontană pe Whatsapp
Inițiativa a pornit dintr-un grup WhatsApp creat anterior intervenției lui Atherton, după ce, la un important eveniment Michelin, femeile chef fuseseră aproape complet ignorate. În industria ospitalității și a restaurantelor, raportul de forțe dintre angajați este puternic dezechilibrat în favoarea bărbaților. Deși femeile reprezintă aproximativ 50% din forța de muncă din domeniu, ele ocupă mai puțin de 20% dintre pozițiile de conducere în bucătăriile profesioniste.
Însă problema nu este doar lipsa oportunităților, ci și cultura toxică din multe bucătării, care transformă mediul de lucru într-unul ostil pentru femei. Stau mărturie, în acest sens, o serie de experiențe cuprinse în scrisoare: comentarii nepotrivite, atingeri nedorite și discriminare la promovare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Aluzii sexuale explicite
O femeie chef povestește că a fost promovată după luni de muncă intensă, doar pentru ca un sous-chef să o hărțuiască sexual în timpul serviciului, ceea ce i-a afectat performanța și a dus la anularea promovării. O alta, astăzi influencer cu milioane de followers, își amintește cum un proprietar a relatat în fața întregii echipe un vis sexual explicit despre ea, cu detalii umilitoare. „Râdeau toți, iar eu m-am simțit complet neputincioasă. Era un mediu în care să te plângi însemna să îți riști locul de muncă”.
Tulburarea generală care s-a creat pe grupul de chat a încurajat multe alte femei să împărtășească experiențele traumatice pe care le-au îndurat la locul de muncă, unele dintre acestea implicând hărțuire sexuală gravă. Pentru Hannah Rose Hall, care lucrează în prezent la The Pearl din Manchester, la un moment dat în cariera ei, această situație era constantă: „Cel mai invaziv și repetat caz a fost când un membru al personalului se așeza în spatele meu în spațiul meu mic în timpul serviciului, motivând că așteaptă cuptorul cu microunde. Asta însemna de fapt că rămânea lipit de mine în timp ce încercam să-mi fac treaba. Când îi spuneam să aștepte în altă parte, cererea mea era luată în batjocură și devenea prilej de glume.”
O alta, care a preferat să rămână anonimă, a declarat că un sous-chef a împins-o „într-un colț în timp ce îmi corecta mise en place-ul și m-a întrebat dacă îi simt organul pe piciorul meu.” Multe dintre cele 70 de femei care au semnat scrisoarea deschisă au cerut să rămână anonime de teama repercusiunilor profesionale care ar putea apărea din cauza vorbitului deschis despre această problemă.
Nu tot sexismul are conotații sexuale, ci poate fi și pură discriminare de gen
Fiind de orientare sexuală gay, Alice Bowyer, directoarea Butcombe Group, a luptat întotdeauna pentru a apăra femeile vizate, și asta și pentru că „de-a lungul vieții mele, a trebuit să suport atât de multe «glume» și să mă prefac că râd de comportamente sexiste doar pentru a fi acceptată”, iar ea nu vrea ca acest lucru să li se întâmple și altora. Din păcate, provocarea rămâne una complexă.
Adesea, problema este mult mai subtilă: „Mi s-a spus că am fost promovată doar pentru că m-a curtat șeful și că nu voi obține niciodată un loc de muncă serios în industria restaurantelor de lux după vârsta de 25 de ani, deoarece angajatorii vor crede doar că vreau un copil și un concediu de maternitate”, afirmă o altă semnatară a scrisorii.
Problema progresului lent în carieră este una esențială și, din păcate, comună și în alte domenii. Helen Graham, fost chef la Bubala din Londra, a resimțit acest lucru profund de-a lungul anilor: „În majoritatea locurilor de muncă, de la a mi se spune că trebuie «să fiu bărbat» după ce am cedat din cauza oboselii acumulate într-o săptămână de lucru de 70 de ore, până la a fi împinsă de un superior de sex masculin în camera frigorifică și a mi se spune că nu voi reuși niciodată să devin chef pentru că nu pot ține pasul.”
Dar hărțuirile nu se limitează la colegi și la șefi, uneori și clienții au același tip de comportament. Unele chef femei spun chiar că au fost agresate și de clienți, iar lipsa de respect față de femeile din bucătăriile de restaurate este atât de răspândită, încât ele trebuie mereu să lupte să își convingă clienții că ele sunt cele care răspund de bunul mers al bucătăriei.
Speranțe pentru un viitor mai echitabil
Multe dintre cele 70 de semantare ale scrisorii ocupă astăzi poziții de conducere în HoReCa de înalt nivel din UK și încearcă să schimbe cultura dominantă din acest mediu profesional. „Am concediat un bucătar pentru că avea viziuni profund sexiste și toxice”, spune Sam Evans, co-fondator al Hang Fire BBQ.
În plus, spun ele, la schimbare pot contribui și clienții. Cum? Alegând restaurante conduse de femei sau care promovează diversitatea. Apoi, semnalând cazurile de comportament sexist, atunci când cineva devine martor din întâmplare. Sau, promovând și susținând public femeile chef talentate.