„Toți hibrizii pe care îi recomandăm, i-am testat înainte, pe pielea noastră, cum s-ar spune. Acesta este principiul după care ne ghidăm”, spune Mădălin Zafiu, director regional Marcoser, pe zona de Sud-Vest a țării. Alături de Robert Radu, director regional pentru zona de Sud, cei doi coordonează o echipă activă pe teren, în contact direct cu nevoile reale ale fermierilor.
Marcoser este o companie românească de familie, fondată în 2005, specializată în consultanță agricolă și furnizarea de inputuri profesionale pentru legumicultură. Cu sediul în comuna Matca, județul Galați, Marcoser s-a impus ca un lider în domeniul horticulturii din România, oferind o gamă largă de produse și servicii destinate fermierilor.
Marcoser colaborează cu peste 200 de distribuitori din România și Republica Moldova, facilitând accesul fermierilor la inputurile necesare în horticultură.
Compania oferă o varietate de produse esențiale pentru legumicultori, inclusiv semințe de legume, folii profesionale pentru solarii, îngrășăminte și pesticide. De asemenea, Marcoser este activă în domeniul cercetării și testării produselor, asigurându-se că toate soluțiile oferite sunt adaptate nevoilor reale ale fermierilor.
Ferma demonstrativă de la Matca are 3 hectare de solarii
Toate produsele introduse în portofoliul Marcoser trec printr-un proces riguros de testare în ferma demonstrativă de la Matca, județul Galați, care cuprinde 3 hectare de solarii. Aici, principalele culturi sunt tomatele, ardeiul gras tip California și vinetele.
„Anual testăm zeci de hibrizi, dar și produse de protecție și fertilizare. Asta ne permite ca, atunci când suntem în teren, să oferim recomandări precise și adaptate. Nu vorbim doar din teorie, noi știm cum reacționează plantele, pentru că le-am cultivat chiar noi”, adaugă Mădălin Zafiu, pentru G4Food.
Gama Arvensis – agronutrienți pentru o nutriție inteligentă
Una dintre noutățile importante din portofoliul Marcoser este gama Arvensis, o linie de agronutrienți care vine să completeze programele de fertilizare și protecție. Produsele sunt dezvoltate pentru a acoperi toate fenofazele de dezvoltare ale plantei, de la sămânță până la recoltare.
„O plantă bine hrănită este mai puternică în fața dăunătorilor. Cu Arvensis, oferim fermierilor un ajutor real în reducerea presiunii bolilor și a consumului de produse fitosanitare,” explică Robert Radu.
Vitara – cel mai cultivat hibrid în cultura de tomate
În portofoliul Marcoser, un nume se remarcă de departe: Vitara, cel mai cultivat hibrid de tomată din România. „Vitara este stabil, productiv și oferă siguranță. E deja un reper pe piața de legume,” spun reprezentanții companiei.
Pe lângă Vitara, Marcoser promovează și alte varietăți determinate, cum este Dominet, o tomată care formează mucron natural.
„În plus, mai avem o tomată costată, roz, cunoscută drept „vechea tomată de grădină”, ce va fi prezentă din această vară și în supermarketuri, provenind de la producători români”, ne spun reprezentanții Marcoser.
Genetica de top, în lupta cu bolile
Însă, un aspect esențial în selecția hibrizilor Marcoser este pachetul de rezistențe genetice. Toți hibrizii sunt aleși astfel încât să ofere protecție naturală împotriva: virusului petelor de bronz (TSWV), nematozilor, fuzariozei, bacteriozei.
„Un fermier, în momentul în care își alege un hibrid, ar trebui să fie atent la aceste aspecte, la pachetul de rezistențe, ceea ce îl va ajuta și pe el economic. Iar, la finalul culturii, când va trage linie, ca constata că aceste rezistențe le-au adus economii in buzunar.
Pe lângă protecția culturii, la final de sezon va simți și beneficiul economic: mai puține tratamente, mai puține pierderi, mai mult profit”, subliniază Mădălin Zafiu.