Harghita: Peste 140 de producători și meşteşugari, la Târgul de toamnă şi Festivalul Mierii de la Miercurea-Ciuc

Ziua Recoltei, la Casa Românească / Sursa foto: Casa Românească Sursa foto: Casa Românească

Peste 140 de producători şi meşteşugari participă, vineri şi sâmbătă, la Târgul de Toamnă al produselor locale tradiţionale şi la Festivalul Mierii, evenimente devenite tradiţionale în oraş şi care încurajează alimentaţia sănătoasă, transmite Agerpres.

Pe platoul din Piaţa Libertăţii se află standurile cu produse alimentare, cum ar fi lactate, preparate din carne, turtă dulce, pâine de casă şi prăjituri, zacuscă, dulceţuri şi siropuri, dar şi legume şi fructe de sezon.

De asemenea, se oferă spre vânzare şi zeci de produse meşteşugăreşti, de la ţesături, până la vase de ceramică, bijuterii sau obiecte din lemn.

În acest an, la târg se prezintă şi demonstraţii de sculptură în lemn cu drujba, dar şi mai multe concerte şi spectacole de dans popular.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că iniţiativa de a organiza astfel de târguri datează de mai mulţi ani şi are rolul, în principal, de a încuraja alimentaţia sănătoasă, iar oamenii să poată să îşi cumpere produse locale de calitate. Pe de altă parte, s-a dorit crearea de locuri de muncă, astfel încât să se ofere alternative celor care voiau să plece la muncă în străinătate.

„Nu numai alimentaţia sănătoasă a fost un obiectiv, ci şi înfiinţarea cât mai mult locuri de muncă, pentru că, după criza economică din 2007-2008, foarte multe firme şi-au închis porţile şi mulţi oameni au rămas pe drumuri. Şi am dorit să oferim o alternativă, să fie mici întreprinzători decât să meargă să lucreze în străinătate. Şi astăzi avem 750 de astfel de mici întreprinzători, din care 150 sunt astăzi aici. Şi mă bucură faptul că, oriunde merg în România, de la Iaşi până la Bucureşti, de la Bruxelles până la Budapesta, în Europa, întâlnesc în fiecare târg cel puţin o persoană din Harghita”, a declarat Borboly Csaba, pentru AGERPRES.

Paralel cu Târgul de Toamnă al produselor locale tradiţionale se desfăşoară şi Festivalul Mierii, eveniment ajuns la a XII-a ediţie, care reuneşte 20 de apicultori din Harghita şi Covasna.

De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă are loc şi gala de premiere a celei de-a III-a ediţii a concursului de miere “Nektária”, produsele înscrise în competiţie putând fi văzute în holul Consiliului Judeţean.

Evenimentul de la Miercurea-Ciuc este organizat de Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, în colaborare cu Primăria Miercurea-Ciuc, Asociaţia Fermierilor Secui şi Cavalerii Mierii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *