Guvernul italian vrea să modifice Constituția pentru a împiedica etichetarea Nutri-Score pe alimente

nutriscore etichete semafor proiect ANPC eticheta nutriscore optionala Sursa foto: G4Media

Partidul șefei Guvernului italian Giorgia Meloni propune o modificare a Constituției țării care ar putea complica adoptarea etichetării cu coduri de culori pe ambalajele alimentelor. Modificarea ar împiedica introducerea sistemului Nutri-Score, susținut de UE, în statul mediteraneean, relatează Euronews.

Italia a fost mult timp sceptică față de scara Nutri-Score, care convertește valoarea nutrițională a alimentelor într-un cod de la A la E, colorat de la verde la roșu, ca indicator al beneficiilor pentru sănătate. O obiecție cheie este că Nutri-Score este tendențioasă față de alimentele de bază italiene, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, care este clasificat D, portocaliu.

În timpul unui miting electoral european organizat săptămâna trecută, ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida – membru al partidului de guvernământ Fratelli d’Italia, cumnatul premierului Giorgia Meloni – a anunțat o propunere de modificare a Constituției, adăugând dreptul la o alimentație sănătoasă la protecțiile existente de care se bucură cetățenii italieni.

“Republica garantează alimentația sănătoasă a cetățenilor săi. În acest scop, ea urmărește principiul suveranității alimentare și protejează produsele care simbolizează identitatea națională”, se arată în amendament.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii a declarat pentru Euronews că procedura de modificare a Constituției a fost deja inițiată în camera inferioară a Parlamentului italian, Camera Deputaților, de către deputatul Tommaso Foti, și că o procedură similară va începe în curând în camera superioară a parlamentului.

Amendamentul ar trebui să fie votat de două ori de ambele camere, iar aprobarea cu majoritate simplă ar deschide calea către un referendum pentru confirmarea sau respingerea acestuia.

O astfel de modificare a regulilor ar pune în discuție perspectivele de introducere a Nutri-Score în Italia, deoarece beneficiile pentru sănătate ale produselor alimentare italiene ar fi efectiv confirmate de constituție.

În prezent, sistemul Nutri-Score este testat pe rafturile supermarketurilor din șase state membre ale UE și se preconizează că va fi aprobat de executivul european, care a fost însărcinat să propună un sistem armonizat de etichetare a alimentelor la nivelul întregului bloc.

În ultimii ani, Italia a organizat la Bruxelles mai multe inițiative menite să contracareze sistemul Nutri-Score și a depus eforturi diplomatice pentru a găsi aliați cu alte țări din UE împotriva Nutri-Score.

Acestea au reușit să încetinească progresul propunerii Comisiei Europene, a cărei publicare era prevăzută inițial pentru sfârșitul anului 2022, dar care a fost amânată având în vedere disensiunile pe acests subiect.

În schimb, guvernul italian a aprobat sistemul de etichetare a alimentelor NutrInform Battery, un sistem care oferă informații nutriționale despre alimentele și băuturile consumate, evidențiind porțiile recomandate de nutriționiști și contribuția relativă a caloriilor, sării, zaharurilor și grăsimilor în alimentație.

Săptămâna trecută, un simpozion științific privind Nutri-Score, organizat de Belgia, care prezidează în prezent Consiliul UE, și care a avut un discurs de deschidere rostit de regina Mathilde a Belgiei, a fost considerat o încercare de a readuce pe agenda UE problema etichetării frontale a produselor ambalate.

Organizatorii evenimentului au declarat pentru Euronews că reprezentanții italieni au fost invitați și au confirmat un vorbitor, dar ulterior s-au retras din cauza faptului că evenimentul a coincis cu o sărbătoare legală în Italia.

Chestiunea scorurilor alimentare ar putea fi jucată printre alte probleme politice în perioada premergătoare și ulterioară alegerilor europene, în special dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va căuta sprijinul Giorgiei Meloni în încercarea de a fi realesă în funcție – o opțiune pe care a lăsat-o deschisă în recenta sa dezbatere.

“Există un interes din partea lui von der Leyen de a ajunge la un acord cu guvernul italian în acest moment”, a declarat Lorenzo Castellani, profesor de istoria instituțiilor politice la Universitatea Luiss din Roma.

Expertul a declarat pentru Euronews că perspectivele lui Meloni și ale lui von der Leyen au fost convergente în probleme precum migrația, adăugând că premierul italian ar putea avea o pârghie de negociere mai mare în următoarele luni, până la înființarea noii Comisii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *