Gutuia, acest minunat fruct de toamnă, are 7 beneficii surprinzătoare pentru sănătate/ Bogată în vitamine, minerale și fibre, ea ar putea ajuta la slăbit, atenuarea ridurilor, prevenirea alergiilor și normalizarea colesterolului și tensiunii arteriale

gutui Sursa foto: Pexels

Beneficiile pentru sănătate ale gutuiei, acest minunat fruct de toamnă, includ capacitatea sa potențială de a ajuta la pierderea în greutate, de a îmbunătăți sănătatea digestivă, de a reduce colesterolul și de a stimula sistemul imunitar. De asemenea, potrivit organicfacts.net, gutuia poate preveni bolile gastrointestinale, calmează inflamația, îmbunătățește sănătatea pielii, scade tensiunea arterială, previne reacțiile alergice și stimulează circulația în sistemul cardiovascular.

Ce este gutuia și ce origini are?

Gutuia este un fruct destul de neobișnuit, care este strâns legat de mere și pere. Numele său științific este Cydonia oblonga și este singurul membru al genului său. Gutuiul este  un copac foios și destul de mic, în timp ce fructul său copt este de culoare gălbui-aurie și seamănă, oarecum, cu perele, din punct de vedere al formei și al consistenței. Valoarea fructului, ca produs alimentar, datează de mult timp, dar copacul de talie mică este, adesea, cultivat și pentru calitatea sa ornamentală, datorită florilor sale attractive, de culoare roz pal.

Gutuiul este originar din zona eurasiatică, inclusiv din Uzbekistan, Armenia, Turcia, Ungaria, Macedonia și alte regiuni din apropiere. Unii cercetători cred că, în istoria antică, atunci când se făceau referiri la „mere”, se vorbea, de fapt, cel mai probabil,  despre gutui, care erau mult mai comune în acele zone. Dealtfel, italienii le numesc mele cotogne.

Puteți utiliza gutui în gemuri, jeleuri și budinci, precum și, într-un mod similar cu perele, le putem consuma ca atare sau ca garnitură, la micul dejun. Diferite țări folosesc gutuia în moduri diferite, adesea ei sucul ei fiind utilizat ca agent de aromatizare. Cu toate acestea, beneficiul real al gutuiei vine din consumarea fructului, ca atare, acesta  fiind plin de nutrienți benefici, inclusiv vitamine, minerale, compuși fenolici, antioxidanți și fibre alimentare.

Valoarea nutritivă a gutuiei, incontestabilă

Pe lângă faptul că este un fruct delicious și ușor de procurat, gutuia este apreciată și datorită locului său important în sănătatea umană. Potrivit USDA, gutuia este o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier și fibre alimentare. De asemenea, gutuia este bogată în anumiți compuși organici precum catechina, epicatechina, limonenul și diferiți alți fitonutrienți, toți fiind benefici pentru sănătatea organismului uman.

Gutuia poate stimula pierderea în greutate

Una dintre cele mai bune modalități de a slăbi sau de a vă menține greutatea și de a garanta un metabolism rapid, care susține funcționarea optima a sistemului digestiv este să vă îmbunătățiți digestia. Gutuia este bogată în fibre alimentare, ca, de altfel, majoritatea fructelor, iar nivelurile semnificative de fibre înseamnă că sistemul tău gastrointestinal funcționează mai eficient și mai regulat. Dacă vei mânca gutui, cel mai probabil vei slăbi mai ușor, prin îmbunătățirea sănătății digestive.

Date nutriționale, pentru 100g de gutui crude:

  • Apă [g] 83,8
  • Energie 57
  • Energie [kJ] 238
  • Proteine ​​[g] 0,4
  • Lipide totale (grăsimi) [g] 0,1
  • Cenușă [g] 0,4
  • Glucide [g] 15.3
  • Fibre [g] 1,9
  • Calciu, Ca [mg] 11
  • Fier, Fe [mg] 0,7
  • Magneziu, Mg [mg] 8
  • Fosfor, P [mg] 17
  • Potasiu, K [mg] 197
  • Sodiu, Na [mg] 4
  • Zinc, Zn [mg] 0,04
  • Cupru, Cu [mg] 0,13
  • Seleniu, Se [pg] 0,6
  • Vitamina C, acid ascorbic [mg] 15
  • Tiamină [mg] 0,02
  • Riboflavină [mg] 0,03
  • Niacină [mg] 0,2
  • Acid pantotenic [mg] 0,08
  • Vitamina B-6 [mg] 0,04
  • Folat,  [µg] 9
  • Vitamina A, UI [UI] 40
  • Acizi grași, saturați totali [g] 0,01
  • Acizi grași, total mononesaturați [g] 0,04
  • Acizi grași, total polinesaturați [g] 0,05

Gutuia poate reduce riscul de boli gastrointestinale

Dincolo de funcționarea generală a tractului digestiv, pe care o facilitează fibrele alimentare, gutuia poate ajuta și la prevenirea anumitor afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau diverticulita. Se crede că atât catechina cât și epicatechina conținute în fibră se leagă de anumite toxine care se găsesc în colon, protejând astfel membrana mucoasă a acestui important organ.

Gutuia poate îmbunătăți sănătatea pielii și poate atenua ridurile

Nivelul ridicat de antioxidanți și vitamine găsite în gutui sunt benefice pentru menținerea pielii sănătoase și tinere. Antioxidanții elimină daunele pe care radicalii liberi le produc celulelor pielii, reducând astfel aspectul ridurilor, eliminând petele și ajutând la apărarea pielii de efectele radiațiilor UV.

Gutuia poate regla tensiunea arterială

Potasiul este unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman, deoarece este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale  în limite normale și facilitarea transferului eficient de fluide în celulele corpului. În ceea ce privește tensiunea arterială, potasiul face ca vasele de sânge și arterele să se relaxeze, reducând astfel tensiunea asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru poate reduce șansele de a dezvolta afecțiuni precum ateroscleroza, care vă poate reduce riscul de boli coronariene, atacuri de cord și accident vascular cerebral. Și cum gutuia este o sursă de potasiu, înseamnă că ea ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Gutuia poate acționa ca un remediu pentru reacțiile alergice

Gutuia a fost multă vreme lăudată pentru capacitatea sa de a controla reacțiile alergice. Când este aplicată direct pe piele, ea poate ameliora dermatita atopică și alte afecțiuni similare ale pielii. Nivelurile ridicate de vitamina C din gutuie  ajută, de asemenea, la controlul inflamației și la îmbunătățirea sănătății și aspectului pielii.

Gutuia ne poate crește imunitatea

Gutuia conține o cantitate mare de antioxidanți, dar și de alte vitamine, cum ar fi vitamina C și E, care întăresc sistemul imunitar. De exemplu, vitamina C stimulează sistemul imunitar pentru a crește aportul de celule albe din sânge, care sunt prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, virușilor și bacteriilor.

Gutuia poate îmbunătăți circulația sanguină și, implicit, sănătatea părului

Gutuia are un conținut mare de minerale precum fier, cupru și zinc. Aceste trei minerale, împreună cu diverse alte oligoelemente, sunt necesare pentru producerea de globule roșii. Când producția de globule roșii este mare, circulația sanguină crește, pe măsură ce mai mult oxigen este transportat în tot corpul. Acest lucru determină creșterea fluxului de sânge către piele și scalp, ceea ce sporește sănătatea rădăcinii firelor de păr și le stimulează creșterea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *