Gripa porcină revine în forță în Franța/ Un nou genotip viral amenință fermele și sănătatea publică: H1N2#E/ S-au înregistrat 661 focare

Noi cazuri de pestă porcină in Franta foto: pexels.com/matthias zomer

O creștere alarmantă a focarelor de gripă porcină lovește Franța, după apariția unui nou genotip viral – H1N2#E.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Noul virus s-a răspândit rapid în toată Franța continentală, provocând în primul an 661 de focare, cu mult peste media anuală de aproximativ 400 de cazuri înregistrate anterior.

Potrivit cercetătorilor ANSES, noul virus, probabil originar din Danemarca, s-a răspândit rapid după ce a evitat imunitatea construită din infecțiile și vaccinurile anterioare.

Virusul a reușit să evite imunitatea deja existentă în rândul porcilor

 Cercetătorii de la Laboratorul Ploufragan-Plouzané-Niort din cadrul ANSES (Agenția Franceză pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a Mediului și a Muncii) au analizat acest fenomen îngrijorător și au ajuns la concluzia că virusul H1N2#E a reușit să evite imunitatea deja existentă în rândul porcilor, obținută ori prin vaccinare, ori prin infecții anterioare.

Diferențele genetice și antigenice față de tulpinile anterioare explică această capacitate de eludare, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a cazurilor de boală severă.

„Am observat acest nou genotip deoarece a fost asociat cu o intensificare a focarelor și a cazurilor grave, caracterizate prin febră ridicată, tulburări respiratorii, tuse și chiar avorturi la scroafe”, a declarat Gaëlle Simon, șefa Unității de Imunologie și Virologie a Porcilor din cadrul ANSES, pentru pigprogress.net

Virusul gripei porcine ar proveni din Danemarca

Studiile genetice sugerează că virusul provine din Danemarca, fiind introdus probabil în Franța prin importuri de animale infectate. Deși ruta exactă a fost dificil de stabilit, se presupune că virusul ar fi putut ajunge în Hexagon fie direct, fie prin alte state membre ale Uniunii Europene.

Pe lângă impactul economic și sanitar asupra fermelor de porci, noua tulpină ridică și semne de întrebare cu privire la sănătatea publică. Virusul H1N2#E a provocat deja focare în fermele de curcani din Franța și a fost implicat într-un caz grav de gripă umană în 2021.

O astfel de expunere inter-specii poate duce la „resortare” virală – un proces prin care segmente genetice din virusurile porcine, umane și aviare se pot combina, ducând la apariția unor variante mai periculoase pentru oameni. O lecție dureroasă deja cunoscută din pandemia de gripă porcină din 2009.

Ce măsuri urgente se impun: biosecuritate și carantinarea animalelor

ANSES trage un semnal de alarmă privind lipsa unor reglementări obligatorii în privința notificării infecțiilor cu gripă porcină în Franța. În contextul actual, instituția recomandă măsuri stricte de biosecuritate în toate fermele de porci – inclusiv carantinarea animalelor noi și monitorizarea continuă pentru semne de boală.

Apariția acestui nou genotip demonstrează încă o data, cât de fragil este echilibrul între sănătatea animală și cea umană, într-un context globalizat, în care virușii nu cunosc granițe. Monitorizarea, transparența și colaborarea între țări devin astfel esențiale pentru prevenirea unei potențiale crize majore de sănătate publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *