Cei mai mulți bărbați fac o greșeală comună atunci când fac cumpărături. Găsesc câteva alimente care le plac și apoi le cumpără mereu pe aceleași. Mai schimbă rețetele, însă cu aceleași ingrediente. Dar experții spun că pot alege unele dintre cele mai sănătoase produse, în acest mod.
„Nu este neapărat ceva greșit în asta, atâta timp cât dieta include o mare parte de alimente integrale cum sunt fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale, și evită cantitățile mari de alimente procesate”, spune Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard’s T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. „Dar și bărbații ar trebui să fie mai atenți la citirea etichetelor alimentelor atunci când își selectează alimentele preferate, pentru a se asigura că vor obține mai mulți dintre nutrienții cei mai sănătoși și mult mai puține anumite substanțe”, mai spune el.
Rimm sugerează că bărbații care au obiceiul de a cumpăra mereu aceleași produse ar trebui să fie atenți în special să aleagă mai multe alimente bogate în fibre și să le reducă pe cele bogate în sodiu și îndulcite cu zahăr.
Atenție la sodiu
Specialiștii spun că oamenii nu ar trebui să consume mai mult de 2.300 de miligrame (mg) de sodiu zilnic. Persoanele cu prehipertensiune și hipertensiune arterială ar trebui chiar să își limiteze aportul la 1.500 mg. Dar o persoană obișnuită consumă cu aproximativ 50% mai mult – 3.500 mg pe zi – cu un aport mai mare în rândul bărbaților.
Excesul de sodiu în sânge semnalează rinichilor să rețină mai multă apă. Lichidul suplimentar poate provoca hipertensiune arterială și poate duce la boli cardiovasculare.
Sfat pentru cumpărători
Specialiștii recomandă să alegeți alimentele cu conținut scăzut de sare. Multe produse, inclusiv supe, biscuiți și legume și fasole conservate, sunt disponibile în versiuni cu conținut scăzut de sare, cu sare redusă sau fără sare adăugată. „Chiar și pâinea poate conține cantități mari de sodiu într-o singură felie”, spune Rimm. Selectați articole cu 150 mg sau mai puțin de sodiu per porție. De asemenea, există arahide sau alune, migdale, în variante fără sare.
O dietă bogată în fibre ajută la menținerea greutății corporale sub control și scade nivelul de colesterol LDL (rău). Cercetările au legat, de asemenea, consumul adecvat de fibre alimentare cu un risc redus de boli de inimă și diabet. Fibrele îmbunătățesc digestia, susțin sistemul imunitar și reduc simptomele la multe persoane cu sindrom de colon iritabil. Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să consume 30 de grame de fibre pe zi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă, în medie, doar aproximativ jumătate din această cantitate.
Capcanele etichetelor
„Majoritatea bărbaților își pot asigura necesarul zilnic de fibre de la două până la patru porții de fructe; două până la cinci porții de legume, cereale integrale și leguminoase; și una până la două porții de nuci și semințe”, mai spune Rimm.
Zahărul adăugat și siropurile din produsele alimentare și băuturi le conferă un gust mai dulce și le prelungesc perioada de valabilitate. (Acest lucru diferă de zahărul natural din fructe, legume și lactate.) Cercetările sugerează că aportul crescut de zahăr este legat de obezitate și boli cardiovasculare.
Este ușor să apreciați cantitatea de zahăr pe care o consumați din dulciuri, dar unele pot fi înșelătoare. Sosul de roșii, unele iaurturi, batoane granola sau unele tipuri de cereale pentru micul dejun sunt pline de zahăr, deși am crede că mâncăm ceva sănătos.
Atunci când citiți pe etichetă conținutul, puteți aprecia că o linguriță de zahăr are cam 4 g. „Pe etichetă s-ar putea să scrie 5 grame per porție, ceea ce este puțin, dar s-ar putea să mâncați de obicei trei sau patru porții, așa că veți ajunge să consumați 15 până la 20 de grame de zahăr adăugat”, spune Rimm.