Greșeala obișnuită în bucătărie, care te poate îmbolnăvi/Riscul nu este cel mai mare, dar nu e de neglijat

Două perechi de clești în bucătărie sunt de ajutor Foto: Dreamstime

Garry Acuff nu este un bucătar, el este profesor emerit de microbiologie alimentară la Universitatea Texas A&M și acum își conduce propria afacere, Acuff Consulting LLC. A petrecut o carieră lungă și distinsă studiind bacteriile care ne afectează tractul digestiv, iar acum ne explică de ce ar trebui să folosim două perechi de clești când gătim. Potrivit lui, căldura din timpul gătitului nu sterilizează practic ustensilele pe care le folosesc. Este posibil, spune Acuff, dar cleștii și alte ustensile intră de obicei în contact cu tigaia doar pentru câteva secunde, insuficient pentru a distruge agenții patogeni alimentari. „Pot fi necesare doar câteva celule bacteriene ca să te îmbolnăvești,” explică el pentru eatingwell.

Riscul nu este ca mâncarea pe care o gătești să fie recontaminată – atât timp cât o gătești în continuare, căldura din tigaie va distruge bacteriile. Dar, dacă pui o ustensilă care a intrat în contact cu carnea crudă pe blat, pe un suport de linguri sau pe o farfurie, intri în zona contaminării încrucișate.

Soluția lui Acuff este să folosești două seturi de clești când gătești: un set de clești pentru manipularea cărnii crude și să treci la un al doilea set odată ce carnea este gătită în mare parte.

Vezi detalii

Cât de mare este riscul

Ca cineva care nu a folosit niciodată două ustensile diferite pentru a găti carne și nu a făcut vreo toxiinfecție alimentară, a trebuit să întreb cât de mare este riscul dacă nu îi urmez sfatul.

Răspunsul său: un risc mic. Din toate modurile în care poți contracta o toxiinfecție alimentară, acesta este probabil mai jos pe listă. Și nu e nevoie să exagerezi — deși spatulele și cleștii au mai multă suprafață pe care se pot lipi bacteriile, Acuff se simte confortabil folosind un singur termometru pentru carne fără să-l spele între utilizări.

O problemă mai mare, și una despre care spune că „a fost ignorată de ceva timp,” este manipularea incorectă a cărnii congelate. „Dacă folosești un steak congelat sau chiftele de carne congelate, nu este la fel de murdar. Nu te murdărești pe mâini cu sânge sau lichid din carne, dar tot poți transfera bacterii,” explică Acuff. „Ar trebui să tratezi carnea congelată la fel ca pe orice carne crudă, proaspătă.”

Așa că, data viitoare când faci chili sau întorci un burger, ia măsurile de precauție adecvate. Și gândește-te să oferi tuturor celor pe care îi cunoști o pereche suplimentară de clești.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *