Cu ce să înlocuiești sarea. Preparatul asiatic simplu de făcut în casă și bogat în proprietăți nutritive

gomasio inlocuitor de sare ce efecte are sarea excesul de sare seminte de susan foto: freepik.com

Evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi, sună o avertizare publică ce mizează să educe în spiritul unei alimentații mai sănătoase. Dar campania se oprește aici, nimeni nu explică pe înțelesul tuturor cum se poate face asta. Pe principiul se descurcă fiecare cum poate.

Dacă la grăsimi avem certitudinea că uleiul de măsline este idealul, iar în loc de zahăr putem folosi înlocuitori naturali, când vine vorba de sare pare că e ceva mai complicat. Doar pare, pentru că în realitate există un preparat care își îndeplinește cu succes funcție: se numește gomasio și a pătruns de puțin timp și în gastronomia europeană. Este de origine asiatică și nu e nimic altceva decât foarte puțină sare amestecată cu multe semințe de susan. Uneori, mai are și una adaos de semințe de cânepă sau alge. Se găsește de cumpărat dar e foarte simplu și de preparat.

Produsul numit gomasio se poate folosi pentru toate tipurile de preparate: dă gust legumelor, salatelor, se poate adăuga peste carne, pește, ore, paste, în creme tartinabile și în dressinguri.

De ce e preferabil gomasio în loc de sare

Folosirea lui comportă multe avantaje nutriționale, date de prezența semințelor de susan. Asta, dincolo evitare excesului de sare în sine, care este dăunător mai ales hipertensivilor dar nu numai. Mai exact:

-este o sursă de acizi grași esențiali, Omega 3 și Omega 6

-este bogat în săruri minerale: fosfor, fier, calciu

-conține aminoacizi esențiali, printre care triptofan și metionina

Cum poți prepara singur înlocuitorul ideal pentru sare

Nu e nevoie de nicio aparatură complicată, ci doar de o tigaie antiaderentă normală și de un blender. Proporția între ingrediente în produsele din comerț este de regulă 20% sare și 80% semințe de susan – se găsesc peste tot.  La 80 g de susan, 20 g de sare.

Semințele se rumenesc ușor în tigaie – rumenit e mult spus, se așează în tigaie fără nimic în ea și se țin până prind foarte ușor culoare. Operațiunea este necesară și pentru că astfel capătă aromă în plus, dar și pentru că se usucă. Însă este esențial să nu se ardă.

Se lasă să se răcească puțin și se așează în blender împreună cu sarea. Se macină fără ca să se încălească foarte tare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *