Ghidul culinar La Liste a anunțat care sunt cei mai buni patiseri din lume: „Suntem atenţi la reprezentarea geografică şi la diversitatea unităţilor de servire pe care le promovăm”

cei mai buni patiseri din lume Foto: La Liste

Treizeci şi şase de maeştri patiseri, dintre care mai mult de jumătate sunt femei, au fost recompensaţi luni de ghidul culinar La Liste, inclusiv francezul Maxime Frederic, care a fost desemnat cel mai creativ bucătar-patiser din lume, informează AFP, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Premiul pentru creativitate ne reprezintă bine”, a declarat foarte bucuros Maxime Frederic, maestru patiser în restaurantul hotelului Cheval Blanc Paris, în restaurantul Cafes Louis Vuitton şi proprietar al patiseriei PleinCoeur din Paris.

cei mai buni patiseri din lume
Foto: Instagram

“Sunt foarte mulţumit pentru că acest premiu valorifică într-adevăr munca unei echipe”, a adăugat acest bucătar francez, în vârstă de 36 de ani, desemnat deja “Patiserul anului 2022” de ghidul gastronomic Gault & Millau.

Ghidul culinar La Liste, înfiinţat în 2015 şi care concurează de câţiva ani cu celebrul ghid Michelin, stabileşte clasamentul celor mai bune restaurante şi hoteluri din lume şi, începând din 2022, al celor mai bune patiserii din lume.

Franţa a primit în acest an 16 recompense, inclusiv prin Julien Abourmad – Premiul Inovaţiei pentru patiseria The French Bastards – şi prin Claire Heitzler – Premiul pentru Responsabilitate Etică şi de Mediu.

“Acesta este cu adevărat demersul pe care am vrut să îl promovez, atât în ceea ce priveşte provenienţa produselor, cât şi a ambalajelor”, a declarat Claire Heitzler, a cărei patiserie, “Claire Heitzler & Producteurs”, se află în localitatea Levallois-Perret, situată în apropiere de Paris.

Printre ceilalţi patiseri premiaţi în acest an figurează bucătari din Italia (Iginio Massari – Premiul onorific pentru întreaga carieră), India (Pooka Dhingra – Premiul pentru Patiseria Schimbării) şi din Ecuador (Pia Salazar şi Alejandro Chamoro, pentru “Pasteleria Pia” din Quito, pentru una dintre cele mai bune lansări ale anului curent).

În total, 18 ţări sunt reprezentate în palmaresul din 2025, în care femeile reprezintă, pentru prima dată, mai mult de jumătate – 60% – din totalul laureaţilor.

“Pentru noi, rezultatul trebuie să reflecte o patiserie globală şi suntem atenţi la reprezentarea geografică şi la diversitatea unităţilor de servire pe care le promovăm”, a declarat Helene Pietrini, directorul general al ghidului gastronomic La Liste.

“Patiseria este de 10-15 ani încoace o profesie mult mai feminină decât restul secţiunilor din industria restaurantelor”, a subliniat Jorg Zipprick, cofondator şi redactorul-şef al ghidului La Liste. În opinia sa, acest lucru este rezultatul unui “reflex” al şefilor de restaurante de a le încuraja pe tinerele femei să urmeze o ucenicie în patiserie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *