ABC în bucătărie. Cele mai simple găluște de post – gnocchi de făină în stil italian, fără ouă, fără cartofi, doar apă, făină și ulei. Se pot combina cu orice fel de sos (VIDEO)

gnocchi de faina galuste italiene de post reteta de gnocchi italieni fara ou idei de pranz idei de cina retete de post retete vegane ABC in bucatarie ABC in bucatarie gnocchi retete cu gnocchi cum se fac gnocchi italieni foto: pexels.com

Pare ceva extravagant, complicat și mai mult sau mai puțin ciudat tot ce înseamnă gnocchi, în afara teritoriului italian. Cel mai probabil, din cauza numelui. Dar, odată ce virtuțile acestui preparat sunt descoperite, tot mai mulți îl încep să îl includă des în meniul personal.

Inclusiv pentru faptul că se găsesc  în rețelele de mare distribuție în versiune proaspătă, simplu, comod.  În realitate, sunt tot un fel de paste, dar mai altfel, dar le putem spune și găluște. Pot fi chiar de mai multe feluri.  De regulă, când spunem gnocchi italieni spunem gnocchi din cartofi, făină și ou; dar pot fi și din dovleac, făină de castane sau de năut, din griș, sau cu adaosuri de ricotta, spanac etc.

Vezi detalii

De regulă, compoziția are nevoie de ou ca să  lege ingredientele, dar versiunea de mai jos este fără ou, fiind  bazată pe procesul de gelatinizare al amidonului în prezența apei. Dacă reacția dintre ele are loc la temperatura de fierbere a apei, structura amestecului care rezultă din ea capătă o structură compactă, indistructibilă.

Motiv pentru care putem, așadar, obține gnocchi doar din făină și apă la temperatura de fierbere, adiționată cu o mică parte de ulei, care face ca aluatul să fie mai ușor de folosit. O rețetă ideală pentru perioade sau zile de post, sau pentru cine urmează alimentația de tip vegan.

Ingrediente

Este și foarte ușor de reținut această rețetă, pentru că făina și apa sunt în cantități egale, iar cantitatea de ulei poate fi modificată fără a influența în mod fundamental rezultatul.

Eu am folosit:

200 g făină

200 g apă care fierbe

2 linguri de ulei

Procedeu

Aducem apa la temperatura de fierbere, adăugăm în ea uleiul – poate fi și mai mult, și stingem flacăra. Cu amendamentul că trebuie să lucrăm repede și să nu lăsăm ca temperatura ei să scadă.

Adăugăm treptat făina, amestecăm cu un tel și amalgamăm cât de bine putem. Important este ca făina și apa fierbinte să reacționeze, putem doar amesteca grosier, pentru că aluatul se prinde de tel.

Curățăm tot ce e pe el, la fel, și tot ce e pe pereții oalei, amestecăm bine până aluatul devine uniform și compact. Este un procedeu simplu și foarte rapid, nu e nevoie de mai mult de 3-4 minute în total.

Lăsăm acest aluat să se odinească puțin – în acest timp structura sa relaxează și va fi mai maleabil.

După circa jumătate de oră îl împărțim: la fiecare bucățică dăm formă de cilindru de grosimea unui deget. Apoi tăiem segmente de circa 2 cm lungime și le dăm formă, urmând procedeul din video.

Când sunt gata, se fierb – și acest proces e foarte rapid, apoi se adaugă peste ei orice sos, după preferințe, sau doar brânzeturi.

Se pot conserva câteva zile în frigider dar se pot și congela pentru circa 3 luni. Se pot congela, însă, chiar împreună cu sosul, iar când îi consumăm îi dăm în cuptor să se gratineze, direct din congelator.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *