„Oul absolut” pe care îl produce și îl vinde de peste două decenii o fermă italiană. Găinile sunt crescute în aer liber și hrănite cu lapte proaspăt

gaini-hranite-cu-lapte-care-produc-oul-absolut-ferma-din-Toscana foto: tuttosullegalline.it

În urmă cu 20 de ani, Paolo Parisi a dat startul proiectului L’uovo Assoluto, produsul emblematic al fermei agricole Le Macchie din Toscana, în Italia, carea avea deja alte două decenii de viață la activ: ouă provenite de la găini crescute în libertate și hrănite cu lapte de înaltă calitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Astăzi, fiul său Filippo conduce afacerea, menținând același nivel de calitate a producției și dar modernizând imaginea și sistemul de distribuție, scrie publicația italiaatavola.net. Accentul rămâne pe calitate și tradiție, susținute de o nouă campanie de marketing.

Așa-numitul „Ou Absolut” a devenit, de-a lungul a două decenii, semnătura culinară a lui Paolo Parisi în turneele sale gastronomice prin toată Italia. Este, în același timp, produsul simbolic al fermei fondate acum mai bine de două decenii la Casciana Terme Lari, provincia Pisa. Parisi e un personaj aparte: carismatic, inventiv, artizanal și vizionar, capabil să transforme idei mari în realitate, cu resurse limitate – un inovator atât în agricultură, cât și în gastronomie.

Găini din rasa Livorno

Ouăle provin de la soiul de găini din rasa Livorno, albe, mari, robuste, potrivite pentru viața în aer liber. Diferența față de fermele clasice constă în hrana lor: lapte proaspăt muls, care furnizează proteina animală esențială pentru ouat. „Găina mănâncă orice dar este o adevărată mașină de ouă – produce aproape 300 pe an – așa că are nevoie de proteine. Majoritatea sunt hrănite cu soia importată și prăjită. Eu, în schimb, am vrut să producem totul în fermă, și am ales laptele de capră. A fost o alegere creativă și s-a dovedit inspirată”, spune Parisi.

„Am renunțat la toate facilitățile pentru ca să pot crește găinile oriunde, hrănindu-le în principal cu cereale și lapte de capră, un supliment proteic important. Am fost primul nebun care a făcut asta. Soia este o sămânță oleaginoasă care prezintă unele contraindicații. Înainte de a fi consumată, trebuie prăjită, astfel încât grăsimile să devină nesaturate, deci sănătoase pentru organism și digerabile de către animale. Eu pot oferi găinilor același aport proteic folosind lapte de capră. În plus, procesul de prăjire presupune un cost financiar”, explica Parisi, citat de publicația de specialitate tuttosullegalline.it.

„Oul Absolut” a devenit și o rețetă celebră, pe care Paolo Parisi o gătește la diverse evenimente, ca ambasador al gastronomiei din Toscana. „Totul a plecat de la o întrebare: cum pot face ceva foarte simplu, dar perfect? Am ajuns la o rețetă de ou prăjit, dusă la perfecțiune. Când sunt întreabat de ce se numește ‘absolut’, răspund: pentru că nu poți face unul mai bun. Și după ce-l gustă, îmi dau dreptate.”

Noua generație calcă pe urmele fondatorului fermei

Astăzi, conducerea este în mâinile fiului Filippo Parisi și a soției sale, Chiara, care au adus noutăți importante. „Hrănim găinile cu lapte de vacă din rasa Jersey, extrem de bogat, folosit de francezi pentru untul din Normandia. Nu mai folosim laptele de capră din motive logistice, dar el rămâne parte din istoria noastră.” Este vorba de circa 2000 de găini, care produc circa 1500 de ouă zilnic.

Au fost extinse și canalele de vânzare: de la restaurante de top (B2B), ouăle au ajuns și în boutique-uri gastronomice, iar visul este să ajungă la un public mai larg. Deși produsul e de nișă, tehnologia ajută la depășirea limitărilor logistice. „Avem o rețea proprie de distribuție, pentru a garanta că fiecare ou ajunge intact. Fiecare ou are povestea sa”, spune Filippo. Ouăle ajung să fie distribuite, mai nou, până în Olanda. Un astfel de ou costă 1,20 euro bucata.

Ouăle sunt prezentate ca având o calitate superioară, cu un gust diferit față de ouăle tradiționale de culoare închisă. Gălbenușul este mai moale, mai gras, mai ușor și are o structură proteică superioară. iar laptele de capră face ca oul să fie și mai neutru din punct de vedere olfactiv. Totodată, însă, are un gust mai intens, face aluaturile mai moi și mai elastice, iar când este bătut, încorporează de trei ori mai mult aer decât ouăle obișnuite de pe piață.

Aceleași ouă de calitate, în haine noi

Ferma Le Macchie s-a dezvoltat timp de peste patru decenii, păstrând intact criteriul de creștere a găinilor în libertate, alimentație naturală și respect pentru ritmurile vieții. „Timpul este cheia calității. Puii sunt sacrificați la 6 luni, față de cele 32 de zile din industria convențională. Timpul costă cel mai mult, dar oferă cele mai mari satisfacții”, spune Filippo.

Noua campanie de marketing, pentru care a fost pentru prima dată implicată o societate independentă, este construită în jurul sloganului „cerco il pelo nell’uovo”, echivalentul expresiei „a căuta nod în papură”. Un slogan oarecum ironic dar cu conotația de perfecțiune.

În ceea ce privește noul ambalaj, s-a optat pentru a fi învelit într-un material din fetru biodegradabil, impregnat deja cu semințe de măghiran. Pe de o parte, absoarbe șocurile în timpul transportului, iar pe de altă parte poate fi folosit pentru a semăna aroma care caracterizează rețeta de „Ou Absolut” al lui Parisi.

foto: tuttosullegalline.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *