VIDEO | Gabriel Stoian, fondatorul Comunității Antreprenorilor Tineri din Agricultură: „Fermierii pot fi ajutați. Prin C.A.T.A., am avut acces la oameni foarte deschiși la tehnologie”

Gabriel Stoian, CEO Profeco / Sursa foto: captură video G4Food Gabriel Stoian, CEO Profeco / Sursa foto: captură video G4Food

Lucrurile se schimbă rapid în domeniul agriculturii, iar nevoia tinerei generații de fermieri de informare și comunicare a dus la conturarea unei comunități care îmbină exact aceste două elemente: pasiunea tinerilor, cu experiența celor care au trăit toată viața în câmp.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Așa a luat naștere C.A.T.A., Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură, care a fost creată de Gabriel Stoian, CEO Profeco, dintr-o nevoie reală: „Comunitatea a apărut din nevoia de informare și comunicare a antreprenorilor din agricultură”.

Oficial, C.A.T.A. nu a fost încă lansată. Dar, în mod practic, ea există deja. O găsiți pe site-ul www.cataro.ro și pe canalele social media. Oamenii se întâlnesc, schimbă idei, învață unii de la alții și se susțin. Este dovada vie că în agricultură nu este nevoie doar de bani sau de subvenții. Este nevoie, în primul rând, de conectare reală între oameni care vor să facă treabă bună.

„Comunitatea funcționează. Lucrăm intens. Și nu ne oprim aici”, conchide Gabriel Stoian.

C.A.T.A: De la discuții izolate la o adevărată rețea de sprijin

Am stat de vorbă cu foarte mulți fermieri, am aflat problemele lor, dar și rezolvările. Și atunci m-am întrebat: cum aș putea face să pun acești oameni în contact?”, spune Gabriel Stoian.

Din acest demers personal a prins contur o rețea informală, dar funcțională, în care oamenii nu mai sunt singuri cu întrebările lor, ci se pot baza pe o comunitate care îi susține.

„Fermierii pot fi ajutați. Prin comunitatea pe care am fondat-o, am avut acces la oameni foarte deschiși la tehnologie. Ei discută între ei, dar când au un creier din afară, care vede toate aceste informații și le interpretează poate mai lucid decât tine, ai un reper. Ai o oglindă care nu este afectată emoțional de presiunea zilnică”, explică fondatorul.

„Avem în comunitatea C.A.T.A. și fermieri de 50-60 de ani, care sprijină comunitatea cu experiența lor”

C.A.T.A. nu este doar despre tineri. Din contră, este despre colaborarea între generații. „Avem în comunitate fermieri de 50-60 de ani, care sprijină comunitatea cu experiența lor. Sunt oameni care au văzut multe și care au înțeles că e timpul să ofere mai departe”. Printre membrii C.A.T.A. se numără și un specialist în agrometeorologie, „unul dintre cei mai buni din țară, un om extrem de valoros, într-un domeniu unde sunt foarte puțini specialiști”.

Iar lista continua: „Avem oameni cu știința solului, specialiști în nutriția plantelor, în agricultura regenerativă, în agricultura de precizie, experți în legislație. Și toți au venit în comunitatea noastră cu dorința de a contribui”.

Un fermier privește o legătură de morcovi
Sursa foto: Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură

Cunoaștere accesibilă și gratuită

Accesul în C.A.T.A. este gratuit, iar activitatea nu se oprește iarna, când terenurile intră în repaus. „Pe perioada rece, facem webinarii – despre agrometeorologie, despre irigații, despre alte subiecte de interes. Oamenii participă seara, după ora 18.00, când toată lumea e pe acasă. Le facem deja de două-trei luni și funcționează foarte bine. Se creează un dialog real, viu.”

Un pas important pentru viitorul agriculturii este reconectarea școlii cu partea practică. Gabriel Stoian anunță că a stabilit deja un parteneriat cu o universitate (al cărei nume nu a fost încă făcut public), pentru ca studenții să poată face practică alături de membrii comunității C.A.T.A. „Nu mai putem merge la facultate doar pentru teorie. Prin acești mentori, studenții vor merge pe câmp și vor avea acces direct la partea practică.”

„Ne dorim o agricultură sustenabilă, din care acești oameni să poată să-și câștige pâinea cu mândrie”

La baza tuturor acestor inițiative stă un respect profund pentru cei care muncesc pământul: „Ne dorim o agricultură sustenabilă, din care acești oameni să poată să-și câștige pâinea cu mândrie. Iar la sfârșitul zilei să aibă o satisfacție, asta este vorba lor. Bine, la ei nu se știe niciodată când începe și când se sfârșește o zi, pentru că așa stau lucrurile în agricultură”, spune Gabriel Stoian, în cadrul producției G4Food, „Agricultura în schimbare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *