În afară de a-i mânca lăsați peste noapte la înmuiat în iaurt, fulgii de ovăz se pot și prepara la moment pe flacăra aragazului, folosind lapte – de vacă sau vegetal. Pentru a evita să folosim zahăr, le putem da o notă dulce folosind banană bine coaptă.
În plus, pentru că e și sezonul lor, merge de minune un adaos de pulpă de dovleac, gătit anterior și condimentat. Conferă și el o notă dulce și aromatică, dar reprezintă și un aport suplimentar de fibre benefice digestiei, pe lângă cele din ovăz. Această rețetă de ovăz cu lapte și dovleac se prepară în circa 5 minute, cu condiția să avem dolveacul deja pregătit.
Ingrediente pentru 2 porții de ovăz cu lapte și dovleac
50 g fulgi de ovăz
250 g lapte
2 banane bine coapte
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
100 g dovleac copt sau fiert la vapori
condimente: scorțișoară, cuișoare, nucșoară
opțional, o mână de affine sau alte fructe de pădure congelate
Procedeu
Este un preparat foarte simplu și rapid. Se adaugă într-o oală de mici dimensiuni laptele, fulgii de ovăz, bananele tăiate felii subțiri și puțină scorțișoară.
Se gătește pe flacăra mică circa 5 minute amestecând, până când compoziția devine densă și cremoasă.
Se dă flacăra la minim și se adaugă pulpa de dovleac copt în cuptor sau fiert la vapori.
Amestecăm bine și stingem flacăra.
La final se adaugă praf de cuișoare și de nucșoară, foarte puțin, dar sunt importante în ecuația general de aromă.
Acest preparat tip porridge din ovăz cu lapte și dovleac servește cald. Adăugând, eventual, câțiva mieji de nucă măcinați, nuci pecan sau migdale.
Opțional, și câteva afine sau alte fructe de pădure congelate – în contact cu preparatul fierbinte ajung rapid la temperature camerei și ajută și fulgii să se răcorească mai repede. Altenativ, câteva stafide și eventual fulgi de cocos.
Dacă nu putem prepara dovleacul nici la cuptor dar nici la vapori, se poate da pe răzătoare și căli în tigaie, așa cum procedăm când facem plăcintă.