299 de notificări au fost efectuate de statele membre, în 2022, în legătură cu importurile de fructe și legume din Turcia, la categoria de pericol ”Reziduuri de pesticide”.
190 de notificări au vizat loturi de carne de pui și produse din carne de pui infestate cu Salmonella, având ca origine Polonia.
Pe locul trei s-au situat ambalajele și recipientele ( materiale care intră în contact cu alimentele ) fabricate în China, 76 de notificări.
Nucile, produsele din nuci și nucile destinate însămânțării ( migdale, alune de pădure, caju, pecan, fistic, etc. ) originare din Nigeria, 66 de probe infestate cu Salmonella.
53 de probe de nuci, produse din nuci și nuci destinate însămânțării infestate cu Aflatoxină, țară de origine: Statele Unite ale Americii.
Ierburi și condimente infestate cu Salmonella, 46 de probe originare din Brazilia.
Cereale și produse de panificație din Pakistan, infestate cu Aflatoxină, 42 de probe.
Nuci, produse din nuci și nuci destinate însămânțării, infestate cu Aflatoxină, originare din Egipt ( 40 de probe ), India ( 39 de probe ) și Turcia ( 39 de probe ).
Notificările de mai sus au încadrat probele la categorii de pericol, acest lucru însemnând că au conținut reziduuri de pesticide sau agenți patogeni ( bacterii și ciuperci ) peste limita maximă admisă, fiind periculoase pentru sănătatea consumatorilor.
Din totalul de 4.361 de notificări înregistrate în 2022, 3.904 au vizat produse alimentare, 234 furaje și 219 materiale în contact cu alimentele.
Reziduurile de pesticide au fost neconformitățile notificate cel mai des:
990 de notificări. Numărul notificărilor a scăzut în comparație cu 2021, de la 1 231 la 990. Cele mai multe notificări au vizat fructele și legumele (594 notificări), din care în 396 de cazuri reziduurile de pesticide au fost detectate în timpul controalelor la frontieră şi în 198 de cazuri, pe piaţă. Reziduuri de pesticide au fost descoperite și în ierburi aromatice și condimente, 116 notificări.
857 notificări au vizat probe infestate cu agenți patogeni ( bacterii și ciuperci toxice). Produsele cele mai infestate au fost carnea de pui și produsele din carne de pui ( 300 notificări ) urmate de nuci, produse din nuci și nuci destinat însămânțării ( 122 notificări ).
În 2022 au fost raportate în RASFF 41 de notificări privind focarele de toxiinfecții alimentare: 12 au avut Salmonella drept cauză (probabilă), 7 au fost legate de Listeria monocytogenes, 5 au fost legate de intoxicația cu histamină și 4 au fost legate de norovirus ( virus stomacal ). În total, 7 notificări au vizat focare transfrontaliere.