Fructele conservate sunt o alternativă accesibilă și nutrițională la fructele proaspete, chiar și pentru persoanele cu diabet. Fructele conservate pot fi o adăugire nutrițională la o dietă prietenoasă cu diabetul. Însă, la fel ca toate fructele, fructele conservate pot crește nivelul de zahăr din sânge și, potrivit eatingwell.com, ar trebui consumate cu moderație.
Diabeticii nu ar trebui să renunțe la fructe
Căutați fructe conservate în apă sau în sucul propriu și combinați-le cu o sursă de proteine sau grăsimi sănătoase pentru a reduce efectul lor asupra zahărului din sânge.
Multe persoane cu diabet cred că trebuie să evite fructele, din cauza conținutului lor de zahăr. Da, fructele sunt o sursă de carbohidrați și conțin zahăr natural, dar sunt, de asemenea, extrem de nutritive. De fapt, Asociația Americană de Diabet recomandă persoanelor cu diabet și prediabet să includă fructele ca parte a unui plan alimentar sănătos.
Ca toate tipurile de fructe, fructele conservate sunt o sursă de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși vegetali care contribuie la sănătatea generală. Fructele conservate sunt, de asemenea, convenabile, accesibile, portabile și versatile, ceea ce le face o metodă mai accesibilă de a crește aportul de fructe.
Totuși, unele fructe conservate sunt mai bune decât altele, în special pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Nutriționiștii specializați în diabet explică tot ce trebuie să știi despre fructele conservate, inclusiv efectul lor asupra zahărului din sânge, beneficiile lor pentru sănătate și sfaturi pentru a le consuma.
Cum poate fructul conservat să influențeze nivelul zahărului din sânge
Carbohidrații afectează nivelul de zahăr din sânge mai mult decât alți nutrienți. În timpul digestiei, carbohidrații sunt descompuși în glucoză – o formă simplă de zahăr – și intră în sânge. La persoanele care nu au diabet, corpul răspunde eliberând insulină, un hormon responsabil pentru transportul zahărului din sânge în celule, unde este folosit ca energie sau depozitat. Totuși, dacă ai diabet, este mai greu pentru corpul tău să reducă eficient nivelul zahărului din sânge, fie pentru că corpul tău nu produce suficientă insulină, fie pentru că celulele nu răspund bine la insulină.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Toate tipurile de fructe, conservate sau proaspete, sunt natural bogate în zahăr (fructoză), care poate crește zahărul din sânge”, spune nutriționista Audrey Koltun, specialistă în îngrijirea diabetului. Pe lângă zaharurile naturale, unele fructe conservate conțin zaharuri adăugate sub formă de suc de fructe îndulcit sau siropuri. Datorită conținutului mai mare de zahăr adăugat și carbohidrați total, aceste fructe pot cauza creșteri mai mari ale nivelului de zahăr din sânge.
Beneficiile consumatului de fructe conservate
Consumul de fructe conservate oferă multe dintre aceleași beneficii ca și fructele proaspete sau congelate. Totuși, acest aliment din cămară oferă câteva avantaje unice.
- Sunt recoltate când sunt pe punctul de maturitate maximă – Fructele conservate sunt recoltate când sunt la vârful maturității și, de obicei, sunt conservate în aceeași zi, ceea ce le permite să își păstreze nutrienții la maximum. Așa cum explică nutriționista Caroline Thomason, specializată în diabet, fructele sunt cele mai nutritive atunci când sunt complet coapte și recoltate la momentul de maturitate maximă. Deși procesul de conservare poate crește sau reduce ușor conținutul de antioxidanți și anumiți nutrienți, cercetările arată că fructele conservate sunt comparabile din punct de vedere nutrițional cu cele proaspete.
- Conțin fibre – Fructele conservate sunt o sursă convenabilă de fibre. De exemplu, o porție de 0 cană de pere sau piersici conservate în sucul propriu conține patru, respectiv trei grame de fibre. Fibrele au multe beneficii pentru persoanele cu diabet, inclusiv susținerea sănătății digestive, a sănătății inimii și a reglării nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, ajută la combaterea rezistenței la insulină și poate sprijini pierderea în greutate prin creșterea senzației de sațietate. Se recomandă ca adulții să consume între 22 și 34 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă și sex. Totuși, unele cercetări sugerează că majoritatea oamenilor consumă doar jumătate din cantitatea recomandată. Deși este important să consumi o varietate de alimente bogate în fibre, precum fasolea, cerealele integrale și legumele, fructele conservate te pot ajuta să atingi mai ușor obiectivele tale zilnice de fibre.
- Sunt o modalitate excelentă de a crește consumul de fructe – Un alt beneficiu al fructelor conservate? Ele te pot face mai ușor să atingi obiectivul zilnic de consum de fructe. Specialiștii în nutriție recomandă consumul a o cană și jumătate până la două căni de fructe pe zi. Totuși, nu toată lumea își permite sau are acces la fructe proaspete. În plus, fructele proaspete necesită adesea tăiere sau decojire, ceea ce poate fi mai dificil pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu daune nervoase la mâini. „Fructele conservate sunt mai accesibile și convenabile, mai ales când anumite fructe nu sunt în sezon. Datorită duratei lor lungi de valabilitate, sunt întotdeauna gata de utilizat fără teama de a se strica”, spune Thomason.
Sfaturi pentru a te bucura de fructele conservate
- Alege fructe în apă sau suc natural – Când cumperi fructe conservate, caută variante ambalate în apă sau în sucul propriu, mai degrabă decât în sirop greu. Siropul suplimentar adaugă zahăr, ceea ce poate provoca creșteri ale zahărului din sânge. Deși este bine să verifici panoul de valori nutriționale, produsele care poartă descrierea „ambalate în sucul propriu”, „neîndulcite” sau „fără zahăr adăugat” sunt, în general, alegeri bune. Dacă găsești doar fructe conservate în sirop „ușor”, Thomason recomandă să le clătești cu apă pentru a reduce o parte din zahărul adăugat.
- Fii atent la dimensiunile porțiilor – Unele fructe conservate vin ambulate în porție unică, în timp ce altele vin în conserve sau borcane cu mai multe porții. Deoarece fructele cresc zahărul din sânge, este important să fii atent la dimensiunile porțiilor. „Dimensiunea standard a porției pentru fructele conservate este de o jumătate de cană,” spune Koltun. Dacă există mai multe porții într-un recipient, este o idee bună să pui într-un bol exact o porție, în loc să mănânci fructele direct din conservă. „Fructele conservate sunt ușor de mâncat în exces, așa că rămâi la o porție standard și combină-le cu un aliment care echilibrează zahărul din sânge,” spune Thomason.
- Asociază fructele cu proteine și grăsimi sănătoase – Thomason recomandă să mănânci fructe conservate împreună cu grăsimi sănătoase sau proteine slabe, precum brânză de vaci, nuci sau pui, pentru a minimiza creșterile zahărului din sânge. Deoarece grăsimea și proteinele sunt digerate mai lent, combinarea acestora cu alimente bogate în carbohidrați ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge.
Fructele conservate, bune și pentru diabetici
Fructele conservate pot fi o adăugire excelentă la un plan alimentar sănătos – chiar și pentru persoanele cu diabet. Sunt accesibile, stabile pe termen lung, convenabile și extrem de versatile. Pentru o gestionare mai bună a zahărului din sânge, citește etichetele nutriționale și caută produse fără zaharuri adăugate. Asociează fructele conservate cu grăsimi sănătoase și proteine slabe pentru a minimiza creșterile zahărului din sânge. De exemplu, încearcă să folosești fructe conservate ca topping pentru terciul de ovăz, brânză de vaci sau salate bogate în proteine.
Mai ales dacă iei medicamente pentru a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, cum ar fi insulina, este o idee bună să discuți cu medicul tău, pentru a înțelege cum ar putea fructele conservate să se încadreze în planul tău alimentar prietenos cu diabetul.

Foarte bun articol dacă te gândești că există o majoritate a MEDICILOR DIABETOLOGI care recomandă evitarea fructelor și a leguminoaselor de către diabetici. Ce să mai vorbim de bieții pacienți năuciți de boală?