Această friptură delicioasă de vrăbioară este combinația mai multor rețete, propusă de Allrecipes. Marinada pentru carnea de vită este realizată pentru a da o savoare deosebită acestui tip de carne, numită în engleză „iron flat”.
Denumirea ei vine de la forma bucății de carne, care este plată și ușor alungită, asemănătoare cu un fier de călcat (iron în engleză). Datorită faptului că acest mușchi conține puțină grăsime intramusculară, carnea este relativ slabă, dar suculentă atunci când este marinată și gătită corect, de obicei pe grătar sau la tigaie, la foc mediu spre mare, pentru a păstra suculența.
De fapt, este o bucată de carne de vită provenită din partea superioară a spatelui, mai exact din mușchiul umărului, cunoscut și sub numele de „clod” sau „top blade”. Această carne a devenit populară datorită gustului său intens de vită și a frăgezimii, fiind o alternativă mai accesibilă la fripturile mai scumpe, precum friptura de antricot (ribeye) sau mușchiul (tenderloin). În română este denumită vrăbioară de umăr sau friptură de mușchi paletă.
Această rețetă poate fi făcută acasă și este o friptură demnă de restaurant.
Ce este friptura de vrăbioară
Friptura de vrăbioară este tăiată din umărul de vită. Pentru aceasta, măcelarii îndepărtează țesutul conjunctiv pentru a separa omoplatul superior.
Carnea de vrăbioară este frumos marmorată și este mai puțin costisitoare decât alte fripturi, ceea ce o face o alegere populară printre bucătari pentru acasă. Când este gătită corect, carnea de vită este minunat de fragedă și suculentă.
Marinada de friptură de vrăbioară
Această marinadă simplă este realizată cu ulei de măsline, usturoi, pătrunjel, rozmarin, arpagic, vin roșu, sare, piper și pudră de muștar și asigură de fiecare dată carne aromată și suculentă. Asigurați-vă că marinați fripturile la frigider pentru cel puțin câteva ore pentru a beneficia de gustul ei savuros.
Marinați friptura într-o pungă resigilabilă la frigider timp de două până la trei ore.
Ingrediente:
- 0,5 – 1 kg carne de vită (vrăbioară) tăiată felii groase cam de 1-1,5 cm
- 2 ½ linguri ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță pătrunjel proaspăt tocat
- ¼ linguriță rozmarin proaspăt tocat
- ½ linguriță de arpagic proaspăt tocat
- ¼ cană Cabernet Sauvignon (sau alt vin roșu sec)
- ½ linguriță sare
- ¾ linguriță piper negru măcinat
- ¼ de linguriță pudră de muștar uscat
Cum procedăm:
Puneți carnea tăiată felii subțiri într-o pungă mare resigilabilă. Amestecați uleiul de măsline, usturoiul, pătrunjelul, rozmarinul, arpagicul, vinul roșu, sarea, piperul și pudra de muștar într-un castron mic. Apoi turnați marinada peste carnea din pungă. Apăsați să iasă cât mai mult aer din pungă și apoi o sigilați. Lăsați la frigider pentru 2 până la 3 ore.
După acest interval de timp, încingeți o tigaie antiaderentă la foc mediu-mare. Se prăjește carnea în tigaia fierbinte timp de 3 până la 4 minute pe fiecare parte pentru a obține medium-rare. Un termometru de bucătărie introdus în centru ar trebui să arate 54 de grade C pentru medium-rare.
Lăsțai friptura să se odihnească câteva minute înainte de a o consuma.