Experimentul a demarat în 2023, când pe un teren al Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I al României”, aflat la marginea Timișoarei, pe drumul ce leagă Calea Torontalului de Calea Aradului, a început să se cultive lubeniță. Inițiativa aparține unui cultivator din Gottlob, care a propus acest parteneriat universității.
„Suntem în al doilea an consecutiv cu lubeniță cultivată pe pământ timișorean. Am avut emoții prima dată, când am adus primele plante și le-am pus aici. Nu știam dacă o să rodească, dacă o să se dezvolte. Am fost plăcut surprins că s-a făcut lubeniță, poate nu așa mare ca la Gottlob, dar foarte dulce. Acum suntem în al doilea an și sunt șocat cât de bine arată plantele, fructul arată și el foarte bine. La ce avem noi aici e o producție dublă față de anul trecut. Am pus atât lubeniță, cât și pepene galben. Cred că cel mai important lucru a fost că pe acest teren s-a aruncat gunoiul de la animale de la fermă. Am avut îngrășământ natural și nu am stropit niciodată împotriva dăunătorilor”, a declarat Cornel Crețu, cel care se ocupă de lubenița din Timișoara.
„Au văzut la televizor, pe internet, dar nu pe viu”
Conceptul pentru noua plantație de lubeniță din Timișoara este ca oamenii să poată intra printre roade, să aleagă și să-și rupă singuri fructele.
„Este terenul universității. Am fost în Senat, le-am prezentat ideea și dorința. Mereu m-am gândit ce bine ar fi ca pe terenul acesta să fie lubeniță, să vadă cei din oraș cum arată planta de lubeniță. Oamenii au ocazia să vadă cum arată o lubeniță în plantă. Au văzut la televizor, pe internet, dar nu pe viu. Asta este ideea: când o să fie gata de cules, oamenii pot să intre și să rupă lubenița care le place. Mulți clienți pe care îi am și la Gottlob vor să cunoască mai multe despre produsul pe care-l cumpără, să știe ce soi este, cum crește”, a mai declarat Cornel Crețu.
„E vremea să trecem și noi la alt nivel”
Având în vedere rezultatele bune de până acum, pentru anul următor, Cornel Crețu va propune celor de la USV să își extindă plantația.
„Am niște idei faine. Pe suprafața de aici, pe un hectar și ceva, să cultiv lubeniță și pepene. Vreau să le plantez mai rar, încât clienții să poată să intre pe un culoar făcut special, să-și culeagă lubenița, iar la capătul holdei să fie un cântar. Omul să cântărească și apoi să plătească după ce scanează un cod QR pentru a plăti cu cardul. E vremea să trecem și noi la alt nivel”, a adăugat Cornel Crețu.
Oamenii își culeg singuri și roșiile
Lubenița se vinde pe marginea drumului, la o tarabă aflată chiar lângă Akademika Market, magazinul cu produse agroalimentare deschis de Universitatea de Științele Vieții în 2023. De altfel, lângă plantația de lubeniță există o seră de roșii, de unde cumpărătorii pot, de asemenea, să-și culeagă singuri produsele.
„Avem patru feluri de roșii, plus roșii cherry. Lumea poate să meargă să culeagă în seră. Conceptul este de a arăta, de a nu uita cum am fost noi crescuți. Copiii pot învăța ce înseamnă să culeagă o legumă. Ne bucurăm că acest concept are un mare succes, lumea este captivată de acest lucru”, a declarat Alexandru Făgăraș, șeful magazinului Akademika Market.
USV are undeva la 2.700 de hectare de teren pe care le cultivă, solarii și sere, pescărie (se crește somn și sturion). De asemenea, are ferme de vaci, de porci și de păsări, livadă de fructe, iar produsele sunt vândute de mulți ani și în mai multe supermarketuri din Timișoara și Arad.