Expoziția internațională GastroPan are loc în perioada 27-29 martie 2025 la Brașov, reunind cele mai mari nume din industria de panificație, cofetărie și HoReCa. Aflat la cea de-a XVI-a ediție, evenimentul oferă o oportunitate unică pentru profesioniștii din domeniu de a descoperi tehnologii de ultimă generație, produse inovatoare și demonstrații practice. G4Food a stat de vorbă cu Cornelia Ghișoi, maestru bucătar și membru în juriul competițiilor organizate în cadrul expoziției.
Expozanții au venit cu echipamente moderne, rețete reinterpretate și soluții tehnologice care eficientizează procesele de producție. Pe lângă standurile de prezentare, vizitatorii pot participa la demonstrații live, workshopuri și discuții interactive despre viitorul industriei.
„GastroPan a devenit un eveniment de referință pentru industriile de panificație, cofetărie, gastronomie, gelaterie, morărit și HoReCa din România. Sunt expuse echipamente de ultimă generație, soluții tehnologice adaptate cerințelor actuale, soluții pentru afacerea pe care o ai sau pe care vrei să o dezvolți”, a explicat pentru G4Food Cornelia Ghișoi, chef patiser și membru în juriul competițiilor organizate în cadrul expoziției.
Replica din ciocolată a coifului dacic
Printre cele mai spectaculoase exponate s-a numărat o replică a celebrului coif dacic, realizată integral din ciocolată și acoperită cu foiță de aur comestibilă. Lucrarea, semnată de Dalya Maria, a fost creată manual, doar pe baza unei fotografii, fără un model fizic de referință. „A fost realizat din ciocolată veritabilă, învelit în foiță de aur, comestibil. De asemenea, au fost realizate, cu mare precizie, și brățările dacice”, a mai explicat Cornelia Ghișoi.
Un alt moment important al evenimentului a fost competiția „Pâinea anului”, unde trofeul a fost câștigat de Brutăria Moara Maria. Printre produsele apreciate s-a numărat și o pâine inedită, realizată cu ciuperci și alune de pădure. „Eu vreau să îi felicit pe toți. Au ieșit din zona de confort și au venit la concurs. Aici au văzut lucruri noi, au socializat și au făcut schimb de idei, au avut materie primă în expoziție și au avut de unde să aleagă, astfel încât să încerce să lucreze cu ingrediente noi”, a mai spus Cornelia Ghișoi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Expoziția oferă și o perspectivă asupra viitorului industriei, punând accent pe soluții care reduc consumul de resurse și îmbunătățesc eficiența producției. Noile tehnologii permit o gestionare mai bună a consumului de apă și energie, astfel echipamentele moderne, integrate cu tehnologii de control digital, permit monitorizarea precisă a proceselor de producție”, a mai explicat Cornelia Ghișoi.
Sâmbătă, 29 martie, între orele 10:00 și 17:00, vizitatorii pot explora tehnologii avansate pentru panificație și cofetărie, ingrediente premium, soluții inovatoare pentru producerea ciocolatei fine și echipamente destinate eficientizării activităților din restaurante, hoteluri și cafenele. De asemenea, pot participa la demonstrații interactive, degustări de produse și sesiuni de networking cu specialiștii din domeniu.