Finlanda vrea să interzică privatizarea furnizării de apă din motive de securitate / Propunerea guvernului trebuie să treacă prin Parlament înainte de a deveni lege

câtă apă pe zi efectele consumului de apa beneficiile consumului de apa cate apa trebuie sa bem pe zi Sursa foto: Pexels

Guvernul finlandez a propus ca municipalităţile să nu aibă voie să vândă către investitori privaţi facilităţile care asigură aprovizionarea cu apă, din motive ce ţin de securitatea aprovizionării, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

Potrivit unei propuneri revizuite prezentate joi de Guvernul de la Helsinki, municipalităţile vor trebui să păstreze controlul deplin asupra facilităţilor de tratare a apelor, a informat Ministerul finlandez al Agriculturii şi Pădurilor într-un comunicat de presă. Măsura vine ca urmare a criticilor exprimate faţă de o propunere anterioară, care ar fi permis vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la aceste facilităţi.

Există „o voinţă politică puternică” de a elimina dreptul pe care îl au în prezent municipalităţile în a-şi reduce participaţiile, a precizat ministrul finlandez al Agriculturii, Sari Essayah, dând drept motiv îngrijorările cu privire la securitatea aprovizionării.

Propunerea Guvernului trebuie să treacă prin Parlament înainte de a deveni lege.

Cea mai recentă propunere a Ministerul finlandez al Agriculturii şi Pădurilor vine într-un context în care Finlanda îşi intensifică eforturile destinate creşterii securităţii aprovizionării şi protejării infrastructurii critice. Printre măsurile discutate se numără posibilitatea confiscării unor proprietăţi imobiliare care ar putea reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale, după ani în care cetăţeni ruşi au cumpărat proprietăţi finlandeze, inclusiv în apropiere de active sensibile şi de unităţi militare.

În ultimele 15 luni, Finlanda s-a confruntat cu trei situaţii în care cablurile submarine au fost deteriorate de ancorele unor nave. Cel mai recent caz a avut loc în luna decembrie 2024 şi în prezent autorităţile au demarat o anchetă pentru a stabili dacă este vorba de o infracţiune penală şi o interferenţă gravă asupra sistemelor de comunicaţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *