În luna lui Florar, în micul oraș Nădlac din județul Arad, cârnații cu boia ies din umbră și intră pe scena mare. Festivalul „Cârnatului Proaspăt”, ajuns la a treia ediție ca eveniment de sine stătător, promite și anul acesta un spectacol culinar viu și autentic, unde tradiția slovacă se întâlnește cu spiritul viu al comunității locale și al oaspeților din patru țări.
Totul începe sâmbătă dimineața, în Parcul Mare – „Pădurice”, când, de la ora 10, echipe din România, Ungaria, Serbia și Slovacia se așază în cerc, la mesele de concurs, și încep să-și pregătească ingredientele. Se toacă carnea de porc, se amestecă cu boia dulce sau iute, sare, chimen și usturoi, iar apoi cârnații sunt umpluți chiar sub ochii vizitatorilor. Întregul parc se umple de mirosul grătarului de mai, iar fanfara Nadlačanka, înființată acum 170 de ani, dă tonul unei zile de sărbătoare.
Dar aici nu e doar despre cârnați. Fiecare echipă își împodobește masa cu preparate aduse de acasă: pogăcele cu chimen, pită cu unsoare și boia, caltaboș, slănină, Salam de Nădlac, haioșe cu magiun. Totul se oferă „de gust” trecătorilor – e omenie, e concurs, dar mai ales e comunitate.

Concursul e luat în serios. De la ora 14.00, un juriu internațional format din specialiști din patru țări începe degustarea, iar la ora 17.00, se premiază nu doar cel mai bun cârnat proaspăt cu boia, ci și cea mai frumos amenajată masă. Printre jurați se numără și diplomatul culinar Romana Rista, cunoscută pentru pasiunea sa de a salva și promova rețetele tradiționale. Ea caută echilibrul perfect: un cârnat suculent, fript bine, cu gust clar de boia, chimen și carne curată. Fără note amare, fără usturoi care să domine, fără sare în exces. “Cârnatul cu boia trebuie să vorbească despre locul din care vine, iar la Nădlac, boiaua e sufletul rețetei”, spune ea.
Pe aleile parcului, localnicii gătesc în paralel pentru vizitatori. Găsiți aici tocăniță de cartofi cu cârnați și găluște, caltaboș pe grătar, tocană de oaie cu găluști de casă, fasole cu cârnați, tocană de burtă cu boia și, bineînțeles, dulcele specific: găluștele slovăcești dospite, făcute pe abur, la doar 5 lei bucata – tăvălite prin mac, zahăr și scorțișoară, moștenire culinară a comunității slovace din Nădlac.

Nădlacul are o poveste lungă – peste 220 de ani de când primii coloniști slovaci evanghelici luterani s-au așezat aici, aducând cu ei gusturi, obiceiuri și meșteșuguri care s-au păstrat cu grijă până azi. Festivalul Cârnațului Proaspăt este una dintre cele mai vii expresii ale acestei moșteniri – o ocazie de a aduna laolaltă oameni care încă știu ce înseamnă „gustul de casă”.
Duminică, atmosfera continuă mai relaxat, cu momente muzicale, dar și cu standurile rămase deschise pentru vizitatori. În centrul întregului festival stă, în continuare, cârnatul cu boia – un produs simplu în aparență, dar cu identitate puternică, în care se împletesc istorie, meșteșug și suflet de gospodină sau măcelar.