Fermierii pot depune cererile pentru subvențiile agricole începând cu data de 3 martie / Termenul limită este 30 mai / Plafonul financiar anual acordat României pentru plăți directe de la bugetul european este de aproximativ 2 miliarde de euro

fermieri, subventii agricole, buget european Sursa foto: Dreamstime

Fermierii pot depune cererea de plată la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură ( APIA ) începând cu data de 3 martie. Termenul limită este 30 mai, potrivit Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale 50/2025, publicat în Monitorul Oficial, miercuri, 19 februarie. Prin Ordinul 50/2025 sunt aduse o serie de modificări Ordinului 125/2024, publicat în M.O., partea I, nr.288, 3 aprilie 2024.

Potrivit noului ordin, în situația în care cererea de plată este depusă ulterior datei-limită, cererea de plată este considerată inadmisibilă. 

Modificările cererilor de plată se depun cel mai târziu la data de 30 mai 2025.

Fermierul care depune pentru prima dată cerere de plată este fermierul care nu a mai depus anterior o cerere de plată în sistemul integrat de administrare și control cu scopul obținerii sprijinului financiar.

Fermierul trebuie să facă dovada deținerii unui cont bancar activ în lei (RON) deschis la o bancă care desfășoară activitate pe teritoriul României. Până acum era suficient să facă dovada deținerii unui cont bancar activ

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Nu se acordă plăți pentru suprafața care depășește suprafața maximă eligibilă a blocului fizic și/sau suprafața categoriei de folosință asociate blocului fizic sau în cazul în care blocul fizic are mai multe categorii de folosință ori categoria de folosință declarată nu corespunde categoriei de folosință asociate blocului fizic după finalizarea tuturor controalelor.

Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plățile pe suprafață, cu excepția terenurilor scoase din circuitul agricol conform prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare, care sunt la dispoziția fermierilor până la sfârșitul anului și pe care se desfășoară activitate agricolă. Solicitantul plății are obligația de a face dovada faptului că terenul rămâne la dispoziție pe parcursul întregului an calendaristic, iar APIA poate solicita dovezi suplimentare expropriatorului în cursul verificărilor efectuate.

Nu sunt eligibile la plată suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale sau din rezervații ale biosferei și amenajările peisagistice, conform limitelor aprobate de autoritățile competente, spre exemplu, Rezervația Biosferei «Delta Dunării», Parcul Național Munții Rodnei. În schimb, sunt eligibile la plată suprafețele agricole situate în zonele de protecție integrală și zonele de conservare durabilă (zonele-tampon) din parcurile naționale și naturale pe care se pot desfășura activități agricole, cu respectarea măsurilor impuse în planul de management al ariei protejate, compatibile cu cerințele pentru măsurile de sprijin direct. În situația în care planul de management al ariei protejate nu este elaborat/este în curs de elaborare, se respectă setul de măsuri de conservare stabilite de către administratorii ariilor naturale protejate respective.

Nu sunt eligibile la plată suprafețele cu amenajări piscicole, așa cum acestea sunt prevăzute în registrul agricol. Fac excepție terenurile cu amenajări piscicole încadrate în registrul agricol în categoria de folosință terenuri piscicole, utilizate temporar în scop agricol, precum și cele redate sau introduse în circuitul agricol.

Totodată, nu sunt eligibile la plată suprafețele de teren agricol ocupate cu construcțiile aferente infrastructurii necesare producerii energiei electrice din surse regenerabile, respectiv clădiri, sisteme de susținere a obiectivelor de investiții, sau alte elemente.

Ajutorul Național Tranzitoriu ( ANT ) 1 se acordă fermierilor care sunt beneficiari ai sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-01, prevăzută la cap. 5.1 din PS 2023-2027, denumită în continuare BISS, și care exploatează un teren agricol cu suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha, cu excepția serelor și solariilor, în cazul cărora suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de 0,03 ha.

Plata decuplată în teren arabil ANT 1 se acordă în cuantum fix ( de la bugetul de stat, n.m. ) pe ha fermierilor din sectorul vegetal care cultivă următoarele culturi amplasate pe teren arabil: cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce și alte cereale), culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapiță, soia, in și cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căpșuni, pepeni, flori și plante ornamentale, plante de nutreț, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil.

Subvențiile agricole sunt acordate în mare parte de la bugetul european. Plafonul financiar anual acordat României este de aproximativ 2.000.000.000 de euro, Pilonul I, plăți directe. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *