Fermierii germani renunță la sparanghel și căpșuni, pe fondul cheltuielilor tot mai mari cu salariile. Cei mai mulți lucrători sezonieri sunt români și polonezi

fermierii-germani-renunta-la-sparanghel-si-capsuni-pe-fondul-cheltuielilor-tot-mai-mari-cu-salariile cojal foto g4food.ro

Două dintre cele mai îndrăgite delicatese de primăvară și vară din Germania — sparanghelul și căpșunile — devin tot mai puțin atractive pentru agricultori. Se alocă tot mai puțin teren pentru cultivarea lor, iar prețurile sunt în creștere, relatează Deutche Welle.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Biroul Federal de Statistică al Germaniei a anunțat vineri că în 2025 s-au produs mai puține căpșuni și mai puțin sparanghel decât în oricare alt an din ultimele decenii. Experții avertizează că această tendință este probabil să continue, din cauza creșterii costurilor, care face ca aceste culturi să nu mai fie viabile economic pentru fermieri. Cea mai mare parte a celor aproximativ 250.000 de muncitori sezonieri care culeg numai sparanghelul, de pildă, sunt din România și Polonia, potrivit statisticilor oficiale. Plata lunară în sezonul de sparanghel și căpșuni variază în jurul cifrei de 2000 de euro, potrivit informațiilor din media.

Situația în cifre

Datele preliminare arată că s-au recoltat doar 75.500 de tone de căpșuni din culturi în câmp deschis — cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani și cu 4% sub cifra deja scăzută din 2024. La rândul ei, recolta de sparanghel a atins și ea un minim al ultimilor 15 ani, cu doar 98.900 de tone recoltate în câmp deschis, cea mai mică producție din 2010 încoace.

Scăderea este cauzată în principal de reducerea suprafețelor cultivate cu aceste produse. În 2025, fermierii au plantat cu 4% mai puțin teren cu căpșuni și cu 6% mai puțin cu sparanghel, comparativ cu anul precedent.

De ce cultivă fermierii mai puțin sparanghel și căpșuni?

Mulți cultivatori spun că nu mai pot acoperi costurile în creștere, în special pe cele cu forța de muncă, din prețurile pe care le pot obține de la consumatori.

„La urma urmei, toți suntem oameni de afaceri”, a declarat Karsten Schmal, președintele Asociației Fermierilor din Hessa. „Dacă riscul devine prea mare, oamenii renunță la aceste culturi.”

Un cultivator de sparanghel din Darmstadt, Georg Merlau, a declarat agenției DPA că doar punctele de vânzare premium, cum ar fi magazinele de la fermă, oferă prețuri care fac viabilă producția acestor prețioase legume. Merlau a spus că a redus deja suprafața cultivată cu sparanghel de la 105 la 80 de hectare, invocând creșteri anuale semnificative ale costurilor cu muncitorii.

Potrivit companiei de informații despre piața agricolă (AMI), gradul de autosuficiență al Germaniei în privința căpșunilor a scăzut dramatic, de la 68% în 2015 la doar 50% în prezent. O excepție de la această tendință este cultura protejată — căpșuni cultivate în sere sau sub folii — care oferă sezoane mai lungi, recoltare mai ușoară (din picioare) și randamente mai mari pe hectar.

Cum se traduce reducerea producției în prețuri

Cererea pentru ambele alimente rămâne ridicată. Sunt produse sezoniere și sunt asociate cu bucuriile primăverii și verii. Dar, din perspectiva prețurilor, căpșunile și sparanghelul tind să devină produse de lux.

În acest an, sparanghelul alb a costat în Germania în medie 9,63 euro/kg, în creștere cu 4% față de anul trecut. Căpșunile au avut un preț mediu de 6,86 euro/kg între mai și mijlocul lui iulie — aproape neschimbat față de 2024, dar cu 70% mai scump decât în 2015.

Sparanghelul este o legumă foarte apreciată și consumată în Germania, unde „Spargelzeit” (sezonul sparanghelului) este un eveniment cultural marcat prin meniuri dedicate și standuri rutiere. Unele comunități germane organizează chiar și festivaluri ale sparanghelului, unele dintre acestea organizând chiar concursuri de tip Miss Sparanghel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *