Primele roșii cultivate în solariile legumicultorilor olteni au ajuns în piețe, dar la prețuri comparabile cu cele ale cărnii de vită. Comercianții le cumpără în cantități mici, deoarece nu toți clienții sunt dispuși sau capabili să plătească suma cerută. Deși producătorii au investit sume uriașe pentru a asigura producția timpurie, profitul cel mai mare nu le revine lor, relatează Adevărul.
Gigi Gherghiță, unul dintre cei peste 1.300 de legumicultori din Izbiceni, județul Olt, care s-au înscris în programul „Tomata”, a reușit să obțină primele tomate, dar cu un preț pe care puțini cumpărători și-l permit. „Cinci ani am încercat soiul ăsta și ne-a plăcut. Timpurietate, număr de fructe pe plantă, avantajos. Am însămânțat foarte devreme, am luat-o ca pe un experiment. Dar nu ne gândeam că o să fie atât de dură iarna. Calculele noastre băteau mult mai puțin consum”, spune Gherghiță, citat de publicația amintită anterior.

„Pleacă de la noi cu 40-45 lei, mai pun și ei 10-15 lei, câți își permit să cumpere?”
Acesta a vândut roșiile cu 40-45 lei/kg, dar a recoltat doar aproximativ 50 kg până acum. „Nu se cumpără foarte multe pentru că nu știu nici ei (n. red. – intermediarii) ce piață au, câți își permit să le cumpere. Pleacă de la noi cu 40-45 lei, mai pun și ei 10-15 lei, câți își permit să cumpere?”.
De Paște, prețul tomatelor ar putea scădea la 20-25 lei/kg, dar acesta este doar un calcul estimativ, influențat de cantitatea disponibilă pe piață și de condițiile meteo. „Aici în zonă va face ravagii dacă mai vine o vreme cu temperaturi sub minus 5, minus 7 grade Celsius”, spune fermierul.
În județul Olt sunt mii de fermieri care cultivă tomate. Izbiceni este cea mai cunoscută localitate din acest punct de vedere, iar expansiunea continuă. Legumicultura se practică de zeci de ani, însă în ultimii 15-20 ani s-au dezvoltat foarte mult solariile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Chiar dacă legumicultura este un domeniu competitiv, fermierii din Olt cooperează și împreună învață din greșelile și reușitele fiecăruia. „Suntem mai multe familii într-o concurență continuă, dar concurența ne ajută să creștem. Și vorbim între noi – eu am făcut așa și așa, am văzut că e bine. Sau – nu mai faceți așa, că eu am greșit anul trecut. Adică ne și ajutăm”.

„Pe noi chiar ne-ar avantaja să vindem cu acte, pentru programele pe care le accesăm”
O altă provocare majoră o reprezintă lipsa controlului asupra pieței en-gros. Anul trecut, verificările ANAF în piața Pucheni au blocat vânzările, forțand fermierii să reducă drastic prețul tomatelor. „Pe noi chiar ne-ar avantaja să vindem cu acte, pentru programele pe care le accesăm. Noi am fost cei care am pierdut. Ei n-au pierdut nimic. Adică n-au cumpărat, n-au vândut, n-au pierdut nimic”, conchide Gigi Gherghiță.