Fermier cu valoare adăugată: Gustul copilăriei, exact „ca la bunica”, regăsit în afacerea ecologică pusă pe picioare de soții Teodor și Teodora Niculescu / Stropesc culturile cu tinctură de urzici

fermier cu valoare adaugata, fructe, legume, hala de procesare, agricultura Sursa foto: Facebook Grandma's Delights

Teodor și Teodora Niculescu, un cuplu ambițios și pasionat de natură, au transformat dragostea lor pentru viața de la țară într-un brand de succes numit „Grandma’s Delights”. Cei doi s-au cunoscut încă din liceu, unde au stat în aceeași bancă, iar acum împărtășesc o viziune comună: să ofere consumatorilor produse autentice, realizate din roadele naturii.

„Grandma’s Delights” se axează pe obținerea propriei materii prime pentru procesarea fructelor și legumelor. „Ne-am mai achiziționat un teren acum, iar de la anul începem să facem primii pași în a dezvolta și cealaltă parte de agricultură,” a declarat Teodora Niculescu, pentru G4Food.

Pe lângă fructe și legume, brandul oferă uleiuri presate la rece, realizate din 100% semințe, fără conservanți sau coloranți, garantând autenticitatea produselor doar prin pasteurizare. Misiunea cuplului este să readucă gustul autentic pe care îl întâlneam odinioară la bunici.

 

Sursa foto: Facebook Grandma's Delights
Sursa foto: Facebook Grandma’s Delights

Povestea „Grandma’s Delights”

Cuplul Teodor și Teodora au încercat să evadeze din mediul urban și să se reîntoarcă la tradițiile pe care le-au trăit în copilărie la bunici, acolo unde mergeau la cules de mere sau prune. Pe atunci, totul era privit ca o aventură!

Din dragoste pentru natură, cuplul a luat hotărârea de a se muta la țară, după un an de stat în București, când și-au dat seama că nu e locul potrivit pentru ei.

Pentru că la țară aveau foarte mult teren, s-au gândit cum ar putea să-l valorifice. Pentru început și-au făcut un singur solar, pentru nevoile personale. „Prietenii noștri ziceau: «O, ai roșii de țară, vrem și noi, vrem și noi, ai ardei…». După aceea, automat am intrat și în super producție, și ce puteam să facem? Ca să nu pierdem materia primă, în fața casei, la ceaun, de dimineața și până seara făceam zacuscă și suc de roșii”, a explicat Teodora.

Pentru că au avut cerere mare, s-au gândit că pot începe o afacere și să valorifice tot terenul pe care îl au. Ei s-au extins foarte mult cu agricultura și s-au certificat ecologic. În 2020 au construit și hala de procesare și astfel au început să facă primii pași în această lume a agriculturii ca business.

Au accesat și fonduri europene în anul 2019, însă au achiziționat doar trei utilaje. Ulterior, din fonduri proprii au construit o hală de procesare și au început să practice agricultură ecologică.

fermier cu valoare adaugata, fructe, legume, hala de procesare, agricultura
Sursa foto: Teodor și Teodora Niculescu / Facebook Grandma’s Delights

Provocările cu care s-au confruntat cei doi fermieri

Provocările nu au lipsit, atât din partea naturii, cât și din cauza lipsei de forță de muncă.

„Experiența și-a spus cuvântul, noi suntem de 6 ani pe piață, și cumva, am învățat din propriile greșeli”, a explicat Teodora, subliniind că vânturile puternice au distrus solarele, iar agricultura ecologică le-a impus să găsească soluții naturale pentru protejarea culturilor.

O altă dificultate a fost legată de intemperiile naturii, pe partea de agricultură, unde au avut probleme pentru că solarele le-au fost luate de vânt, iar multe culturi au fost distruse. „Fiind certificați ecologic nu putem să folosim nimic chimic, automat, și trebuia să găsim varianta cea mai optimă de a ajuta plantele respective printr-un proces 100% natural”, a menționat ea.

De exemplu, ei fac tinctură de urzici și stropesc culturile. Există și anumite substanțe certificate ecologic pe care le folosim, însă nu au randamentul pe care ei și l-ar fi dorit.

Pe partea de procesare, o reală problemă pe care au întâmpinat-o a fost faptul că nu există forță de muncă. „Am încercat să rezolvăm local această problemă, dar sunt foarte mulți oameni care nu vor, mai ales că lucratul pământului nu mai este dorința românilor”, a explicat Teodora.

„Am început totul de la zero”

Echipa Grandma’s Delights este formată dintr-un număr foarte mic de persoane, iar munca pe care sunt nevoiți să o facă are un volum foarte mare. Pe partea de agricultură, s-au gândit să angajeze străini, pentru că nu au altă soluție. „Suntem afundați în muncă și nu mai putem să ieșim din toată treaba aceasta”, a menționat ea.

Ceea ce a remarcat Teodora este faptul că nici statul nu îi ajută într-un mod foarte adecvat. De exemplu, legislația pare că se schimbă de la o zi la alta și este greu să țină pasul cu dinamica lucrurilor.

„Încercăm să mergem mai departe, pentru că este businessul meu și al soțului, și ne dorim să-l ducem cât mai sus. Totul este luat de la zero, este un brand nou”, a conchis ea.

„Ca planuri de viitor, vrem să fim într-o continuă dezvoltare, vrem să încercăm să găsim și să oferim ceea ce vrea clientul, să nu facem rabat la calitate și să ne extindem conceptul de mâncare sănătoasă ca la bunica acasă”, au mai spus soții Niculescu.

Prin campania „Fermier cu valoare adăugată”, G4Food promovează ideile de afaceri care îi inspiră pe fermieri să producă și să vândă produse cu valoare adăugată, nu doar materii prime.

Sursa foto: Facebook Grandma’s Delights

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *