Ion Gherman produce brânzeturi și poate fi găsit pe rețelele sociale cu numele Brânzeturi Hoghilag. A început munca în acest domeniu din 2006, în afara țării. Apoi i-a venit idea să se întoarcă în țară după ce a auzit, din surse oficiale, că Guvernul României afirmă faptul că „țara este minunată, că economia duduie”.
Astfel, în 2019 s-a întors în România și a început să amenajeze spații, să caute un furnizor de lapte, dar a venit pandemia și l-a oprit pentru un timp. A început să lucreze efectiv abia după pandemie. Încetul cu încetul, a început să cunoască aceste produse, care sunt brânzeturi din lapte de vacă. Acum are vaci din rasa bălțata românească, iar pentru producția de brânzeturi aplică tehnologia învățată în afara țării. Dar nu lucrează singur.
„Suntem doi asociați care avem vaci… Cineva se ocupă de vaci. Pentru că ai nevoie de 24 de ore din 24 pentru produsul laptelui, iar eu 24 din 24 produc brânza”, a declarat Ion Gherman pentru G4Food.
După cum mai arată el, nu poate să facă brânzeturi din orice lapte și acordă o atenție deosebită produselor lor.
Ricotta și telemea, „vedetele”
Principalele tipuri de brânză pe care le produce sunt Ricotta (care este cea mai ieftină), „e aia adevărată, din Italia”, afirmă el. După aceea, o brânză sărată, ca o telemea. O brânză maturată, al cărui timp minim d maturare este de 20 de zile, abia după aceea poate fi pusă la vânzare. Este o brânză simplă, orice ingredient se poate pune în ea. Mai produce, de asemenea, un alt tip de brânză cu termen lung de maturare, de minim 60 de zile.
„După 50 de zile nu pot să o pun la vânzare, adică pot, dar nu e bună brânza. Trebuie să aibă cel puțin 60 de zile de maturare”, a precizat el.
Mai are brânzeturi proaspete, pe care le poate pune la vânzare după 5-7 zile, în funcție de perioada anului. Sunt forme micuțe, de jumătate de kilogram, până la 800 de grame. Producătorul a mai precizat faptul că poate să pună orice în ele. Poate să le facă simple, dar de obicei preferă să pună nucă, măsline, fenicul, ardei iute, busuioc. „Ultima dată am vrut să fac cu trufe, dar prețurile sunt mult prea mari”, a declarat el.
Ion Gherman a transmis că o să ajungă în București pe 22 și 23 august, la un târg la care a fost invitat să participe.
Întrebat dacă e profitabilă afacerea, Ion Gherman glumește că dacă începem să mâncăm brânză, afacerea o să devină și mai profitabilă. Nici fonduri europene nu a reușit să acceseze până acum. „Deocamdată sunt la început… nu am reușit (să accesez fonduri europene), trebuia să întreb în dreapta-stânga… îmi ocupă tot timpul, nu se face ca o telemea”, a menționat el. De asemenea, ne-a spus că pentru asta ar trebui să angajeze un om să lucreze cu statul, un om cu contabilitatea, și așa mai departe. „Dacă angajez un om, doi în plus, după aia nu mai e profitabilă (afacerea), pentru că banii vin din brânză, nu de la stat”, a mai adăugat el.
Produse vândute prin magazinele mari
Producătorul de brânzeturi ne îndeamnă să intrăm pe Via Profi, spunând că deja duce brânză la magazine. El are punctul de lucru în județul Sibiu. De asemenea, ne-a spus că a investit foarte mult în unitatea de procesare. Dar a preferat să nu ne spună suma. „Nu am încercat să înlocuiesc ceva românesc, dacă nu ai tot ce-ți trebuie de prima calitate, nu poți să lucrezi”, a declarat Gherman Ion.
Producătorul de brânzeturi a mai menționat că încearcă să evite intermediarii. El vrea să-și caute în zona Sighișoara, Mediaș, Târgu Mureș, Sibiu, spațiu pentru a-și deschide un magazin. De asemenea, dorește ca, pe viitor, acolo să vândă numai produsele lui.
Ion Gherman produce brânzeturi care sunt 100% din lapte, mai spune el. „Laptele se transportă la 9 kilometri. Azi am lucrat laptele de ieri…”, a precizat el.
Producătorul a mai menționat faptul că cea mai ieftină, Ricotta e la 40 de lei. Apoi brânza sărată, care ajunge la 55 de lei. El ne-a mai precizat faptul că brânza pe care o produce el nu are zer. „Știți cum e când vă duceți la piață să luați brânză și jumătate din pungă e apă? La mine nu se întâmplă așa”, a declarat Ion Gherman pentru G4Food.