Femeile mănâncă tot mai multe proteine, arată un nou studiu / Cercetătorii spun că femeile fac aceste alegeri pentru a avea o imunitate mai bună, pentru a fi mai suple și a avea pielea mai sănătoasă

Femeile consuma tot mai multe proteine Sursa foto: Pexels

Proteina a devenit un nutrient extrem de popular în ultimii ani. Acum, un nou studiu sugerează că femeile sunt responsabile pentru 51% din creșterea cererii de proteine. Iată, potrivit womenshealthmag.com, ce spun experții despre acest fenomen, cum poți adăuga mai multe proteine în alimentația ta și de câtă proteină ai, de fapt, nevoie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Proteinele susțin nivelul normal al glicemiei și controlul greutății corporale

În ultimii ani se vehiculează tot mai des mesajul: probabil ai putea beneficia de un aport mai mare de proteine. La urma urmei, acest macronutrient ajută la creșterea și refacerea masei musculare, susține nivelul normal al glicemiei și promovează controlul greutății corporale.

Ei bine, se pare că femeile au recepționat clar acest mesaj, pentru că cercetările recente sugerează că ele sunt, de fapt, cele care conduc cererea globală de proteine.

Așadar, ce se află în spatele acestei „flexări nutriționale” și, mai important, cum poți introduce mai multe proteine în viața ta dacă simți că aportul tău este insuficient? Iată ce sugerează nutriționiștii.

Un studiu global arată că 51% dintre consumatorii de proteine sunt femei

Aceste concluzii vin dintr-un studiu realizat de Euromonitor International, o companie globală de cercetare de piață. În cadrul studiului, au fost chestionate 20.165 de persoane în legătură cu obiceiurile lor legate de sănătate și nutriție.

Per ansamblu, cercetătorii au descoperit că mai mulți oameni din întreaga lume spun că încearcă să-și crească aportul de proteine comparativ cu cei care au răspuns la același sondaj în 2019. Dar femeile sunt cele care urmăresc cel mai intens acest obiectiv – 51% dintre consumatorii care vor să mănânce mai multe proteine sunt femei.

Potrivit acestui nou studiu, a existat o creștere semnificativă în rândul femeilor tinere din America de Nord care doresc să crească aportul de proteine: de la 24% la 29%. De asemenea, au fost înregistrate creșteri uriașe în rândul femeilor din regiunea Asia-Pacific și America Latină.

De ce a crescut consumul de proteine în rândul femeilor?

Deși sondajul nu a investigat direct cauzele, experții au câteva teorii. Prima: un interes general crescut pentru longevitate și stare de bine, mai ales legat de sănătatea oaselor și a mușchilor.

„Femeile învață importanța consumului optim de proteine pentru numeroase beneficii: susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea masei musculare, menținerea sănătății oaselor, creșterea sațietății după mese, susținerea pierderii și menținerii greutății, și întărirea părului și a unghiilor,” spune Sonya Angelone, nutritionist.

Femeile sunt, de asemenea, mai receptive la mesajele legate de nutriție și le pun mai repede în aplicare, adaugă nutriționistul Scott Keatley.

„Femeile tinere, cu vârste sub 40 de ani, asociază proteina cu sațietatea, cultura fitness și compoziția corporală, așa că vedem o explozie de pudre proteice, batoane și rețete ‘high-protein’ promovate pe rețelele sociale. Femeile peste 40 de ani caută proteine pentru un proces de îmbătrânire sănătos, deoarece proteina ajută la menținerea masei musculare, susținerea densității osoase și combaterea încetinirii metabolismului legate de menopauză”, spune Keatley.

În SUA, piața alimentară este influențată de dorința de a gestiona greutatea corporală și de confort, așa că gustările și shake-urile proteice au devenit alimente de bază pentru femei, adaugă Keatley.

În plus, el subliniază că cererea pentru proteine a crescut odată cu promovarea unei imagini feminine „puternice dar suple”.

„Se observă o schimbare clară în idealul feminin spre o forță tonifiată. Această vizibilitate a făcut ca proteina să fie percepută ca esențială, nu opțională – o inversare completă față de acum un deceniu, când femeile erau adesea avertizate să evite proteina de teama de a ‘se umfla’”, a mai afirmat Keatley.

De asemenea, există mai multe produse disponibile pentru a integra proteina în viața ta, precum pudrele proteice, spune nutriționista Jessica Cording. „Le poți adăuga ușor în smoothie-urile de dimineață,” mai menționează ea.

Care este cea mai bună metodă de a adăuga proteină în dietă?

Cording recomandă să încerci să incluzi proteine (împreună cu fibre, carbohidrați și grăsimi) în fiecare masă și gustare. Angelone este de acord.

„Alege alimente bine tolerate, precum iaurtul grecesc, brânza cottage, edamame, laptele de soia, tonul la conservă, carnea de pui conservată, ouăle, tempeh, carne tocată slabă și chiar pudre proteice în smoothie-uri,” spune Angelone.

Câtă proteină ar trebui să consume femeile zilnic?

Cantitatea exactă de proteine de care ai nevoie depinde foarte mult de compoziția corporală și nivelul de activitate. Majoritatea femeilor ar trebui să încerce să consume cel puțin 20–30 de grame de proteină la fiecare masă, dar cercetătorii sugerează că persoanele care fac exerciții în mod regulat pot avea nevoie de 1,2–1,5 grame de proteină pe kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă cam 30–35 de grame per masă.

„În cele din urmă, nevoile tale de proteină sunt foarte individuale”, spune Angelone.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *