Desfășurarea târgurilor și a aglomerărilor de animale din județul Constanța a fost interzisă, începând de vineri, 6 septembrie, printr-o decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Măsura a fost luată în contextul ”accentuării riscului epidemiologic”, după ce a fost confirmat un focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria, transmite News.ro.
”În contextul accentuării riscului epidemiologic, generat de evoluția pestei porcine africane şi a pestei micilor rumegătoare, precum și al confirmării unui focar de variolă ovină şi caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Unitatea Locală de Decizie din județul Constanța a adoptat, astăzi, 06.09.2024, două decizii de maximă importanță pentru prevenirea extinderii acestor boli transmisibile în județul Constanța”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Constanța.
Astfel, o decizie instituie, ”pe o perioadă nedeterminată, interzicerea desfășurării târgurilor și aglomerărilor de animale de interes economic și zootehnic în toate localitățile din județul Constanța, începând cu data emiterii acestei hotărâri”.
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța va coordona implementarea acestei măsuri și va putea solicita sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, dacă va fi necesar.
O altă decizie adoptată de Centrul Local de Combatere a Bolilor vizează prevenirea introducerii variolei ovinelor și caprinelor din Bulgaria în județul Constanța.
Autoritățile au adoptat mai multe măsuri, una dintre acestea fiind obligarea proprietarilor de animale de a sesiza de urgență medicul veterinar atunci când apar simptome de boală sau sunt modificări comportamentale sau cazuri de mortalitate, în rândul animalelor.
De asemenea, vor fi monitorizate transporturile de animale, prin supravegherea atentă a transporturilor de ovine și caprine din comerțul intracomunitar cu Bulgaria, iar autoritățile au anunțat că există chiar posibilitatea suspendării temporare a acestora, dacă riscurile epidemiologice o impun.
Totodată, Garda de Coastă, DSVSA Constanța și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța vor colabora activ pentru a identifica, monitoriza și sancționa orice transporturi ilegale sau clandestine de animale, în special din speciile ovine și caprine.