Fără miei vii din Sibiu pe piața din Italia, cu ocazia Paștelui: animalele sunt abatorizate și vândute în carcasă, ca urmare a unor măsuri sanitare veterinare

carne de miel, italia, sibiu, paste catolic foto Pexels.com/@ Joerg Mangelsen

Mieii vii din fermele sibiene nu mai pleacă în camioane spre Italia, așa cum se întâmpla în anii anteriori. Din cauza Pestei Micilor Rumegătoare ( PMR ), livrările de ovine vii din România pe piața europeană au fost interzise până în luna iunie 2025. 

Vânzările de oi în carcasă sunt însă permise. Prin urmare, mieii românești destinați clienților din statele europene sunt mai întâi conduși la abator, apoi carcasele sunt transportate cu camioane frigorifice pe diverse rute europene. Italienii sunt clienți buni. 

”Numai noi, de aici, din Vurpăr, trimiteam câteva sute de miei vii în Italia, cu ocazia paștelui catolic. Animalele erau tăiate acolo. Anul acesta, cumpărătorul îi tranșează mai întâi, la abator, la Ucea, în județul Brașov, sau la un abator din județul Timiș. Nu mai pleacă spre clienți decât carcase de miel”, a declarat pentru G4Food, Florin Dragomir, crescător de oi din comuna Vurpăr, județul Sibiu. 

”Sunt firme ale unor români, de regulă tot din Mărginimea Sibiului, care fac acest comerț. Cumpără de la fermieri, au contracte de prestări servicii cu abatoarele și, mai departe, cu camioane frigorifice, duc marfa în Italia”, a mai precizat Dragomir.

Carcase de miel ajung și pe piețele sibiene, cu aproximativ 50 de lei kilogramul. 

Anul acesta, paștele catolic este în aceeași zi cu paștele ortodox.

G4Food reamintește că la începutul lunii martie a fost depistat un focar de PMR în județul Bihor, după ce anul trecut în perioada iulie – octombrie au fost active în țară 67 de focare.

Autoritățile sacrifică animalele din focar și impun zone de restricții în jurul focarelor. Ca măsură de prevenire a răspândirii bolii în Uniunea Europeană a fost interzis temporar exportul de ovine vii din România, fiind permis numai exportul de carne abatorizată.

Exportul pe piețele terțe ( din afara UE ) este însă permis. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *