Exportatorii de carne de porc din America de Sud şi SUA ar putea beneficia de pe urma tensiunilor comerciale China-UE

carne de porc, china, importuri, ue Sursa foto: Clausbonnerup | Dreamstime.com

Furnizorii de carne de porc din America de Sud şi SUA şi-ar putea majora cota de piaţă în China dacă Beijingul restricţionează importurile din Uniunea Europeană, ca răspuns la escaladarea tensiunilor comerciale, susţin traderii şi analiştii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia, care îşi sporeşte rolul de partener comercial apropiat al Chinei, a început în februarie să exporte carne de porc în statul asiatic, şi şi-ar putea majora livrările.

Luni, Ministerul Comerţului China a informat că a lansat o investigaţie antidumping privind importurile de carne de porc şi produsele sale secundare din Uniunea Europeană, după ce blocul comunitar a informat săptămâna trecută că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) chineze, începând din 4 iulie.

Investigaţia ar putea dura mai mult de un an, au precizat autorităţile de la Beijing, astfel încât impactul asupra exportatorilor UE de carne de porc nu va fi imediat.

“Brazilia, Argentina şi SUA pot exporta o cantitate mai mare de carne de porc către China dacă sunt restricţionate exporturile din UE. În cazul în care taxele anti-dumping sunt prea ridicate, atunci livrările din alte zone, cum ar fi Brazilia, Argentina şi SUA, vor creşte”, a apreciat Pan Chenjun, analist la Rabobank în Hong Kong.

Acesta susţine că impactul asupra pieţei chineze va fi limitat.

În 2023, China a importat carne de porc, inclusiv măruntaie, în valoare de şase miliarde de dolari, arată datele autorităţilor vamale.

Statul asiatic este cel mai mare producător de carne de porc şi consumă aproximativ jumătate din cantitatea consumată pe plan global.

Un trader din Asia a declarat, sub protecţia anonimatului, că Brazilia, un partener cheie al comerţului agricol al Chinei, ar urma să beneficieze de pe urma perturbării comerţului cu UE. Acesta a explicat că Brazilia este extrem de competitivă în privinţa preţurilor şi va putea uşor să-şi sporească cota de piaţă.

Şi Rusia are potenţial de creştere, iar potrivit lui Yuri Kovalev, şeful Asociaţiei naţionale a producătorilor de carne de porc, vrea o pondere de 10% din importurile Chinei de carne de porc în următorii trei-patru ani.

Până în 2 iunie, livrările Rusiei de carne de porc către China au totalizat 4.260 tone metrice, dar Sergey Dankvert, şeful Rosselkhoznadzor (Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă), a declarat că Rusia ar putea exporta până la 100.000 tone de carne de porc către China în 2024.

Sursa foto: Clausbonnerup | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *