Exploatările aurifere afectează producția de cacao. În 2025 se așteaptă prețuri record la ciocolată și alte produse care includ cacao și unt de cacao

Sursa foto: Unsplash Sursa foto: Unsplash

În aprilie 2024, prețurile pe bursă la cacao au atins un record absolut și se apropiau de 12.000 de dolari pe tonă, cu 110% mai mari față de prețurile din 2023, din aceeași perioadă. În septembrie 2024 cotațiile au scăzut până aproape de 7700 de dolari pe tonă și au crescut ulterior spre 9000 de dolari tona, fiind cele mai mari, raportat la anii precedenți. Practic din 2021 și până în prezent prețurile s-au triplat, iar o revenire este exclusă. 

Principala cauză a acestor costuri este producție mondială de boabe de cacao, care a atins un deficit de aproape 500.000 de tone față de cerere. Doar acest deficit este de opt ori mai mare decât în 2021. Fenomenul tinde să se accentueze urmare a faptului că producția din Africa de Vest, care furnizează aproape 70% din aprovizionarea globală, a fost afectată de condiții meteorologice nefavorabile, copaci îmbătrâniți, dăunători, boli și exploatări miniere aurifere. Acestea din urmă au dus la pierderea terenurilor fertile destinate cultivării arborelui de cacao.

Un raport al Organizație Internaționale a Producătorilor de Cacao estimează că prețurile pentru ciocolată și alte produse care conține cacao sau derivate de cacao vor crește semnificativ de la mijlocul anului viitor. 

„Producătorii de ciocolată se confruntă cu costuri uriașe, dar acestea nu se fac încă simțite în magazine”, a declarat Julia Buech, analist principal în domeniul produselor alimentare de consum la Rabo Research, într-un raport recent, citat de foodbusinessnews.net

Prețurile cresc lent, dar continuu

Din punct de vedere al comerțului cu amănuntul, consumatorii deja plătesc mai mult pentru ciocolată în 2024. În medie prețurile sunt cu 40% mai mari decât acum trei ani, însă, potrivit Rabo Research, această creștere nu include încă efectul prețului boabelor de cacao și este doar efectul inflației generalizate și a costurilor crescute pentru lactate, zahăr și energie.

Multe dintre contractele existente între furnizorii de cacao și producători au fost stabilite la începutul anului 2024, înainte ca prețurile la cacao să explodeze, ceea ce înseamnă că consumatorii de retail nu au resimțit încă efectele maxime. „Din cauza întârzierii în lanțul de aprovizionare și a contractelor existente, cele mai mari creșteri de preț sunt anticipate în a doua jumătate a anului 2024 și în 2025”, a avertizat Buech.

Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

Cel puțin 30% în plus pentru ciocolată și derivate cu cacao

Este estimată o creștere de 30% sau mai mult în 2025, pentru ciocolată și produse care conțin cacao și unt de cacao, pe măsură ce producătorii vor transfera costurile către consumatori. 

Un efect secundar important este scăderea calității ciocolatei și a dimensiunilor pachetelor, ca strategii de reducere a percepției consumatorilor față de preț. Cel mai important efect este că unul de cacao va fi din ce în ce mai des schimbat cu uleiul de palmier cu efect asupra proprietăților benefice și gustului ciocolatei. Nu în ultimul rând, acesta poate duce la creșterea prețului pentru uleiul de palmier și la stimularea extinderii culturilor, fiind binecunoscut impactul devastator asupra mediului pe care acesta îl are, ca urmare a defrișărilor și al afectării florei și faunei. 

Bun și scump sau mult și ieftin? 

Cererea de ciocolată a scăzut în 2024, cu 6% la nivel mondial, pe fondul creșterii prețului și a reducerii puterii de cumpărarea, iar aceasta are efect direct asupra marilor producători de ciocolată din Europa, unde se produce cea mai multă ciocolată.

„Sectorul ciocolatei se confruntă deja cu o schimbare structurală, cu vânzări în volum în scădere în ultimii ani, dar reușește să păstreze calitatea”, a spus Buech. „Criza actuală adaugă provocări, făcând improbabilă o revenire semnificativă a creșterii în viitorul apropiat”.

Pe termen lung, prețurile mai mari la retail, schimbările în obiceiurile de consum și o evoluție pozitivă a ofertei globale de cacao ar putea ajuta la echilibrarea pieței – mai ales prin orientarea consumatorilor către produse de calitate superioară, chiar dacă acestea au un preț mai ridicat. Pe de altă parte nu poate fi neglijată nici producția de ciocolată de calitate medie sau inferioară, dar care a rămas la un preț accesibil. 

Revenirea anticipată în 3-4 ani

Estimările arată că va dura 3-4 ani până când noile plantații de arbori de cacao vor începe să producă și vor acoperi deficitul, ceea ce poate duce la o scădere a prețului pe bursă. Investiții importante în plantații se fac în Africa de Vest și America de Sud, dar trebuie luate în calcul atât schimbările climatice și riscurile asociate, costurile semnificative ale fermierilor, precum și riscurile financiare ale acestora (inflație, costuri ale finanțării). 

Cea mai mare problemă este  boala „swollen shoot”, a precizat ICCO, care afectează sever plantațiile existente, cât și pe cele tinere și impune distrugerea arborilor infectați și reduce producția pe termen lung. 

Nu este exclus ca la o eventuală revenire a producției, strategiile de piață și mai ales gustul consumatorilor să fie deja modificate, ceea ce poate duce la o altă serie de probleme, legate de cost, dar de data acesta pentru producătorii de boabe de cacao. 

Regulamentele UE cresc prețurile 

Europa suferă cel mai mult ca urmare a creșterii prețurilor, deși, în fapt politicile UE sunt benefice pentru mediu. Regulamentul UE privind Defrișările (EUDR), care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025 impune ca șapte produse de bază, inclusiv cacao (celelalte sunt carnea de vită, cafeaua, uleiul de palmier, cauciucul, soia și lemnul), să nu fie vândute în sau exportate din Uniunea Europeană dacă provin din regiuni implicate în defrișări sau degradarea pădurilor. Cei mai mari doi producători de cacao din lume, Coasta de Fildeș și Ghana din Africa de Vest, sunt expuși în mod semnificativ acestui regulament, care interzice, de asemenea, amestecarea boabelor existente cu cele neconforme începând cu 2025.

Evaluarea impactului EUDR estimează că cerințele de trasabilitate și conformitate ar putea adăuga încă 4% la costurile globale ale boabelor de cacao, iar iubitorii de ciocolată vor suporta costurile.

Le ce să fii atent când cumperi ciocolată

Reducerea utilizării untului de cacao este una dintre modalitățile prin care companiile producătoare pot face față costurilor ridicate.

Termeni precum „cu aromă de ciocolată” sunt deja folosiți în SUA pentru a indica un produs care conține echivalente de unt de cacao sau înlocuitori de unt de cacao pentru a obține aroma dorită de ciocolată, limitând în același timp ingredientele din cacao. 

Grăsimile pe bază de legume, cum ar fi uleiul de sâmburi de palmier, soluțiile pe bază de nucă de cocos sau uleiul de palmier interesterificat, pot fi utilizate împreună cu ingredientele de cacao sau în locul acestora pentru a oferi consumatorilor o experiență senzorială comparabilă, inclusiv modul în care se topește în gură, dar nu va oferi aceleași beneficii nutritive.

Riscurile ca aceste produse să ajungă în Europa sunt mici, dar există. În consecință este mai necesară ca niciodată lectura atentă a ingredientelor și atenție sporită atunci când cumperi produse cu cacao la un preț scăzut. Un alt element care necesită atenție este procentul de cacao și unt de cacao din ciocolată, pentru că cele care au sub 30% trebuie consumate știind că foarte probabil au înlocuitori sau aditivi alimentari. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *