Un studiu amplu a identificat aditivii din alimentele ultraprocesate care prezintă cel mai mare risc pentru o moarte prematură. Este demonstrat științific faptul că alimentele ultraprocesate pot duce la diverse afecțiuni care scurtează viața.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
180.000 participanți la un amplu studiu privind aditivii
Cercetători germani care au analizat, potrivit dailymail.co.uk, datele a peste 180.000 de participanți și au împărțit cei mai nocivi aditivi alimentari în cinci categorii:
- Aromatizatori
- Potențiatori de aromă
- Coloranți
- Îndulcitori
- Diverse tipuri de zaharuri — toate regăsite frecvent în alimentele ultraprocesate
Dar au mers și mai departe, identificând 12 markeri specifici ai alimentelor ultraprocesate (MUP – markers of ultra-processed foods) care cresc semnificativ riscul de deces. Aceștia includ:
- Potențiatorii de aromă – glutamatul și ribonucleotidele
- Îndulcitorii acesulfam, zaharină și sucraloză
- Aditivi tehnologici precum agenți antiaglomeranți, agenți de întărire, agenți de gelificare și agenți de îngroșare
- Zahăruri precum fructoză, zahăr inversat, lactoză și maltodextrină
Surprinzător, gelatina a fost asociată invers cu mortalitatea – adică a redus riscul de deces. De asemenea, cercetătorii au constatat că uleiurile modificate, sursele de proteine și fibrele nu au avut o asociere semnificativă cu riscul de deces.
Acești markeri ai alimentelor ultraprocesate se regăsesc frecvent în pâine, biscuiți, chipsuri și prăjituri.
Când 18% din alimentele consumate zilnic sunt ultraprocesate, pline de aditivi, riscul de deces crește
Cercetătorii au folosit date din UK Biobank, care a urmărit adulții participanți la studiu între 2006 și 2010. Vârsta medie a acestora a fost de 57 de ani, dintre care 57% femei și 43% bărbați.
Ei au descoperit că, în medie, o cincime din alimentația participanților era compusă din alimente ultraprocesate — alimente ce conțin mai multe ingrediente pe care rareori le găsești într-o bucătărie obișnuită.
La o reevaluare după 11 ani, au constatat că 10.203 participanți decedaseră între timp. Analiza datelor a arătat că, pe măsură ce consumul acestor alimente depășea 18%, riscul de deces creștea și el.
Ce sunt, mai precis, alimentele ultraprocesate?
Alimentele ultraprocesate sunt:
- bogate în grăsimi, zahăr și sare adăugate
- sărace în proteine și fibre
- conțin coloranți, îndulcitori și conservanți artificiali
Termenul se referă la alimente care conțin ingrediente pe care oamenii nu le-ar folosi acasă – cum ar fi aditivi chimici, coloranți și conservanți. Printre alimentele ultraprocesate foarte consumate se numără mâncărurile gata preparate, înghețata, cârnații, puiul prăjit, sosurile industriale și multe deserturi.
Spre deosebire de alimentele procesate (cum sunt mezelurile sau brânza), cele ultraprocesate sunt formulări realizate aproape în totalitate din ingrediente derivate industrial. De obicei, conțin foarte puțin sau deloc din alimente integrale precum fructe, legume, semințe sau ouă. Sunt exact acele alimente gata de consum, gustoase și în general mai ieftine.
