Antibioticele sunt un instrument puternic în lupta împotriva infecțiilor bacteriene, cum ar fi faringita streptococică, tusea convulsivă sau infecțiile urinare. Însă, acestea pot provoca, potrivit today.com, greață, diaree sau disconfort abdominal.
Aceasta se întâmplă pentru că antibioticele ucid bacteriile fără discriminare. Ele elimină bacteriile dăunătoare care cauzează boala, dar și bacteriile benefice din tractul digestiv care ajută organismul să digere și să absoarbă nutrienții, perturbând astfel echilibrul microbiomului intestinal, explică experții.
Antibioticele nu luptă doar cu bacteriile rele, ci le distrug și pe cele bune din intestin
„În timp ce luptă cu bacteriile care te fac să te îmbolnăvești, antibioticele ucid și bacteriile bune din intestin,” spune prof. dr. Lauri Wright, nutriționist, profesor asociat și director al programelor de nutriție la Universitatea din Florida de Sud.
Antibioticele pot, de asemenea, să facă vilozitățile, proiecțiile mici în formă de deget din intestine care ajută la mișcarea alimentelor, să devină plate, ceea ce poate duce la probleme de absorbție a nutrienților, adaugă Wright.
Persoanele pot experimenta diaree asociată cu antibioticele, greață, balonare și crampe, spune Theresa Gentile, nutritionist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Însă, o alimentație corespunzătoare poate ajuta la diminuarea perturbării florei intestinale și la restabilirea unui echilibru sănătos al bacteriilor benefice.
„Se poate regenera și repopula intestinul cu ajutorul alimentelor sau al probioticoamelor suplimentare,” spune Gentile.
Alimente probiotice recomandate în timpului tratamentului cu antibiotic
Alimentele probiotice conțin bacterii benefice care ajută la menținerea unui intestin funcțional.
Ele includ:
- Iaurt cu culturi vii – Este important să fii atent deoarece produsele lactate pot reduce absorbția anumitor antibiotice, cum ar fi tetraciclina, așa că verifică întotdeauna eticheta medicamentului pentru eventuale interacțiuni aliment-medicament, avertizează Wright.
- Kefir – o băutură din lapte fermentat, mai subțire decât iaurtul, dar mai cremoasă decât laptele.
- Alimente fermentate – kimchi, varză murată, tempeh și kombucha.
- Brânzeturi – Anumite varietăți, cum ar fi Swiss, provolone, Gouda, cheddar, Edam, Gruyère și brânza de vaci, conțin probiotice, conform Harvard Health. Aceleași precauții legate de produsele lactate care pot face ca unele antibiotice să fie mai puțin eficiente sunt valabile și aici, așa că verifică eticheta.
Alimentele prebiotice hrănesc bacteriile bune din intestine
Alimentele prebioticele hrănesc bacteriile bune din intestin. Acestea sunt fibre pe care corpul nu le poate digera, astfel încât pot ajunge în intestinul gros, unde trăiesc majoritatea microbilor benefici, și le hrănesc.
Strategia este ca, după ce consumi alimente cu bacterii benefice, să consumi alte alimente care ajută la dezvoltarea acestora, spune Wright.
Toate prebioticele sunt fibre, dar nu toate fibrele sunt prebiotice, atrag atenția cercetătorii.
Alimente care conțin fibre prebiotice includ:
- Banane
- Mere
- Usturoi
- Ceapă
- Praz
- Sparanghel
- Fasole
- Cereale integrale, cum ar fi quinoa, orez brun și ovăz
- Alimente cu vitamina K
Antibioticele pot distruge bacteriile din intestin care produc vitamina K, un nutrient care susține coagularea normală a sângelui și produce proteine pentru oase sănătoase.
„Creșterea consumului de legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și varza collard este o modalitate de a reintroduce vitamina K prin alimentație,” spune Wright.
Singura excepție este atunci când cineva ia medicamentul anticoagulant warfarin, deoarece acest medicament și vitamina K acționează împotriva unul altuia, adaugă ea.
Cele mai bune alimente de consumat cu antibiotic, pentru a evita greața
Dacă ai greață, consumul de alimente blânde, cum ar fi biscuiți sărați sau pâine prăjită albă, te poate ajuta, susțin specialiștii.
Alimentele uscate și bogate în amidon sunt mai ușor de digerat, adaugă Gentile.
„Digestia carbohidraților începe în gură, iar acesta este singurul macronutrient care o face. Astfel, procesul de digestie începe devreme și trece destul de repede prin sistemul digestiv,” spune ea.
Supele pot ajuta pacienții să rămână hidratați, mai ales dacă au diaree, notează Gentile.
Ghimbirul sau lămâia pot, de asemenea, ajuta cu greața.
Ar trebui să iau un supliment de probiotice în timpul tratamentului cu antibiotice?
Wright preferă întotdeauna utilizarea alimentelor înainte, dar un supliment de probiotice poate oferi un impuls suplimentar.
„Suplimentul este o idee bună pentru că probabil nu vei consuma suficiente probiotice din alimente,” spune Gentile.
Cele mai bune suplimente conțin, de obicei, Lactobacillus sau Bifidobacterium, cele mai utilizate probiotice umane, conform studiilor.
Așteaptă aproximativ două până la trei ore după administrarea antibioticelor pentru a lua probioticul, astfel încât medicamentul să nu distrugă bacteriile benefice livrate de supliment, sfătuiește ea.
Alimente de evitat în timpul tratamentului cu antibiotic
Fii atent la următoarele opțiuni, spun dieteticienii:
- Grepfrut – Poate interacționa cu unele antibiotice, cum ar fi eritromicina. Verifică eticheta antibioticelor tale.
- Alimente prăjite și alte alimente cu multă grăsime – Acestea întârzie golirea stomacului, ceea ce „te poate face să te simți sătul mai mult timp și să nu te simți bine,” spune Gentile.
- Alimente picante – Pot agrava greața, pentru unii oameni.
- Alimente bogate în zahăr – Dulciurile, sucurile și produsele de patiserie pot hrăni bacteriile dăunătoare din intestin, perturbând și mai mult echilibrul din corp, spune Wright.
- Alcool – Poate agrava efectele secundare, cum ar fi greața și diareea, adaugă ea.
Ce să mănânci la micul dejun, în timpul tratamentului cu antibiotice?
Atât Wright, cât și Gentile recomandă combinarea iaurtului grecesc cu banane feliate sau fructe de pădure și presărarea unor semințe de chia deasupra, pentru o altă sursă de fibre prebiotice.
O altă opțiune este o bol de fulgi de ovăz cu banane și semințe de chia, adaugă Gentile.
Ce să mănânci după tratamentul cu antibiotic
Continuă consumul de alimente bogate în probiotice și prebiotice și după tratamentul cu antibiotic, pentru a construi mai repede flora intestinală și pentru a restabili echilibrul bacteriilor benefice, recomandă Wright.
Cel mai adesea, un microbiom intestinal sănătos revin la normal după două luni, conform studiilor.